Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PREDUZETNIČKA PRIČA: Početak je najteži, ali uz rad i trud…

    Galeriju “La Vista” u Novom Sadu Vesna Maroš otvorila je 2006. godine ali bi se, da može da vrati vreme, u ovaj privatan biznis upustila mnogo ranije jer je to posao koji voli, a ljubav prema umetnosti jača je od bilo kakve neizvesnosti koji on nosi.

    „Motiv da započnem privatni posao je bila ljubav prema umetnosti. Započela sam ovaj posao sticajem okolnosti, kao što to obično u životu i biva. Davne 1985. godine brat je otvorio prvi privatni modni atelje u Novom Sadu. Ja sam mu pomagala dok sam studirala. Od 1992. do 2006. godine samostalno sam vodila taj posao, a onda  2006. konačno otvaram galeriju ‘La Vista’ “, kaže Vesna.

    U početku su joj najviše pomagali roditelji, brat, suprug i prijatelji. Na početku je najteže bilo da izmiri troškove zakupa lokala, obaveze prema državi, jer je likovna umetnost prilično neprofitabilna delatnost.

    “Često sam bila u situaciji da razmišljam da zatvorim galeriju. Ponosna sam što sam uspela da se za relativno kratko vreme pozicioniram na kulturnoj mapi Novog Sada i učestvujem u kreiranju kulturne scene grada”, ocenila je ona.

    Prema Vesninom mišljenju za uspeh neophodna je ljubav prema poslu, posvećenost, istrajnost i mnogo rada.

    Ona se danas trudi da šansu da prvenstveno mladim autorima, ali i svim značajnim imenima domaćeg savremenog slikarstva. Galerija poseduje reprezentativnu kolekciju slika renomiranih umetnika svih generacija.

    Vesna_maros1Galerija se pored izlagačke delatnosti bavi i plasmanom dela savremene likovne i primenjene umetnosti, uređenjem enterijera i izradom unikatne keramike. U sklopu galerije nalazi se i atelje.

    Vesna kaže da je prošle godine izlagala u Beogradu u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u sklopu godišnje izložbe vajara Srbije, a njeni radovi mogu se naći u mnogim privatnim zbirkama kako u zemlji tako i u inostranstvu.

    Kada je u pitanju uređenje enterijera, ona izdvaja novogodišnje uređenje zgrade NIS u PC Novi Sad i KPC Beograd, a galerija “La Vista” predstavila je kroz izložbe radove mnogih akademskih umetnika.

    Prošle godine Vesna je priredila izložbu posvećenu njenom dedi, pilotu Trifunu Amidžiću koji je bio vojni pilot u Kraljevini Jugoslaviji i učestvovao u najznačajnijim bitkama za oslobođenje zemlje u Drugom svetskom ratu. Izložba je bila vrlo posećena, a RTV Vojvodina, tim povodom, snimila je i polučasovni dokumentarni film pod nazivom “San o letenju”.

    Kao afirmacija njenog dosadašnjeg rada stigla su i priznanja, pa je njena galerija 2014. godine dobila priznanje Ars akademije za doprinos kulturnom razvoju Novog Sada, u 2015. je nominovana za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, dok joj je Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine joj je dodelilo spomen diplomu.

    Onima koji danas razmišljaju da li da se upuste u privatan biznis Vesna je poručila da se prilika i povoljni uslovi ne čekaju već da ljudi sami moraju da stvore ambijent i pronalaze put do cilja.

    “Potrebno je truditi se, raditi i u svakoj prilici videti šansu. Poručila bih da hrabro krenu u nove početke, da ne odustaju od svojih snova i vizija i da uz ljubav i predan rad mogu ostvariti sve”, kaže ova galeristkinja.

    Izvor: BIZLife

    Piše: Tanja Njegomir

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE