Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Primer Finske: Kako se izboriti sa vršnjačkim nasiljem

    Vršnjačko nasilje u školama česta je pojava, i to je problem koji se javlja u svim zemljama. Pitanje je kako se koja zemlja bori sa tim, s obzirom da maltretiranje (psihičko i fizičko) može da prouzrokuje depresiju, anksioznost, zdravstvene tegobe. Može doći do toga da roditelji ispisuju ugroženo dete iz škole, ili čak do fatalnih posledica… Finska možda ima rešenje.

    Sve polazi od pitanja: Ako vidiš zlostavljanje, šta ćeš uraditi?

    Odgovor na ovo pitanje veoma je važan.

    Finska ima jedan od najuspešnijih obrazovnih sistema na svetu, pa nije ni čudo što su koristili ovo pitanje o zlostavljanju da uvedu novi, efektivni program prevencije vršnjačkog nasilja u školama. Finski anti-nasilni program nazvan je KiVa, skraćenica za „kiusaamista vastaan,“ što znači „protiv zlostavljanja.“

    KiVa uključuje mnoge različite resurse, kao što su alati za nastavnike i roditelje, i nastavne lekcije. Ali jedan od najinteresantnijih aspekata programa fokusira se na podučavanje onih koji „stoje pored“, šta bi oni trebalo da rade u slučaju da prisustvuju zlostavljanju. Nastavnici nisu uvek pored dece, tako da ne mogu uvek da pomognu. Ali učenici mogu. Posebno oni koji vide nasilje.

    Naši rezultati pokazuju da se ugroženoj deci – onoj koja se suočavaju sa zlostavljanjem nekoliko puta nedeljno – može pomoći, i to podučavanjem one dece koja stoje pored i sve to gledaju. Ta deca bi trebalo da pruže pomoć, “ rekao je jedan od profesora. A kako program KiVa podučava decu da imaju više empatije? Kroz kompjuterske igrice i simulacije.
    vrsnjacko-nasiljeU jednoj igrici, deca preuzimaju kontrolu crtanih avatara, koji se nalaze u različitim situacijama zlostavljanja, koje se i inače svakodnevno javljaju u školama. „Na primer, mogu da prisustvuju incidentu i treba da odluče šta da rade; bilo da brane žrtvu ili nešto drugo,“ rekla je jedna od učesnica KiVa programa za sajt Upworthy.

    Postoje razne opcije kako se žrtva može odbraniti, a na njima je izbor koji ima posledice, i koje vode do novih situacija. Učenicima su dati i saveti šta bi trebalo da kažu nekome ko je zlostavljan.

    Ovaj program, nakon što je usvojen u Finskoj, testiran je i u drugim zemljama – Italiji, Holandji, i Britaniji.

    Jasno je da odrasli kroz video-igrice žele da se približe mladima, i da kroz njihov omiljeni medij žele da ih nauče empatiji. Ne postoji jedno idealno rešenje za suzbijanje nasilja u školama, i od toga ne sme odustati.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay/Youtube

    Piše: N.V.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE