Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Projekat ŽIVOT

    PIŠE: ANA TOMOVIĆ, communication & business CCT (consalting, coaching & training)

    Pre neki dan, uz jutarnju kafu čujem na vestima opet invaziju informacija o „trenutno, ne baš lakoj situaciji, krizi“… koji sekund kasnije, kreće reklama sa sloganom – ’Lako do posla’. Prvo što mi pada na pamet je pitanje – da li ljudi pod invazijom svi tih informacija o „ne baš lakoj situaciji u zemlji“, sa jedne i ’Lako do posla’, sa druge strane, dopuste sebi, na trenutak, da se zapitaju: „ A kako do sebe?“

    U oblaku takvih misli, izlazim iz stana i nalećem na Živorada, kolegu iz mog pređašnjeg poslovnog okruženja (čitaj uspešnih menadžera). Posle prve razmene kako si – dobro sam, usledilo je njegovo pitanje: „Gde sada radiš?“ Odgovorila sam uz osmeh: „Kod sebe.“ On podiže obrve, ushićeno: „Oooo svaka čast, a na kom projektu?“ „ Na svom životu!“, nastavljam zagonetno. Živorad pomalo zbunjen, navikao na moj čudan smisao za humor, ipak insistira: „Mislim na posao?!“ To me dodatno razgali da mu, uz još širi osmeh i vedriji ton, odgovorim: „Mislimo na isto, moj glavni posao je moj život i upravo se time bavim, čak i prekovremeno!“

    Šta nas je dovelo u slepu ulicu da mislimo, da je biti direktor u uspešnoj kompaniji, važnije od toga da budete uspešan direktor u svom životu? Ili vam to nikada nije palo na pamet, jer je društveno neprihvatljivo dati sebi luksuz, da život shvatite kao ozbiljan posao, a posao samo kao  jednu od ’igara’ sa životom? Kada ste poslednji put zakazali sastanak SAMI SEBI i sagledali svoj BIZLIFE plan, LIFESWOT analizu ili procenat margine koliko ste zaista zadovoljni SADA?

    [preporucene_vesti ids=“234638″]

    Dobar prvi korak – malo zastanite! Kako koračati u mestu, pitate se? Tako što sebi uvek možete pokloniti vreme da koračate kroz maštu, intuiciju, kreativno razmišljanje i osluškivanje osećanja, kuda vas taj ’projekat’ vodi. Dobra vest je da su prostorije te ’nove kompanije’ uvek tamo gde ste vi! Dobra vest je da imate slobodu da sami sebe zapošljavate na onu funkciju koja vam je trenutno važna, vodeći računa da sami sebe uvek možete i da otpustite. E tu je caka! Ako sebi date otkaz, kako će onda kompanija da opstane? Da, da… upravo mislim na vaš život?!  Na prvu loptu, postoje samo dve opcije. Prva i najmanje poželjna je da ugasite kompaniju i da se ’ufurate’ u ulogu likvidacionog ili stečajnog  upravnika. Druga nepoželjna, je da će doći neki novi direktor na čelo vaše kompanije, koji će raspolagati vašim vremenom, vašim idejama, vašim vrednostima. Kažu da dve opcije nisu izbor, već dilema. Zato sam sigurna da imate sve resurse i kao treću opciju izaberete odluku da vašu kompaniju vodite lično vi!

    Zvuči primamljivo, zar ne? A šta ćemo sada sa onim unutrašnjim glasom: kako ću ja to, da li ću znati, ma nije moguće, nemam dovoljno vremena za sebe, drugi me ne razumeju, stalno mi se ponavljaju iste greške?! Odgovor je vrlo jednostavan: dobar menadžer tačno zna kada, gde i kako treba da investira i od koga da dobije korisne informacije. A projekat ni manje ni više nego – vaš život! Zato prvo investirajte u sebe, kako biste uspešno menadžerisali životom i verujte mi – to će biti najbolja investicija u vašem životu.

    Mislimo da smo vredni i važni ukoliko je rokovnik pun zakazanih sastanaka, međutim, kada ste poslednji put zakazali sastanak sami sebi? Zamenite nekoliko izlazaka sa prijateljima tako što ćete izaći sami sa sobom, sa svojim mislima i osećanjima ili porazgovarati sa nekim ko će zaista umeti da vas usmeri. Zamenite poneki poslovni ručak sa hranom za dušu, zamenite poneko šišanje sa odsecanjem prevaziđenih vezanosti, zamenite mazanje noktiju tako što ćete obojiti svoj život, zamenite punjenje botoksom tako što ćete sebe napuniti dobrim vibracijama, zamenite put kojim idete na posao sa nekom drugom rutom, zamenite nešto što vas tišti sa time što ćete napokon reći, zamenite nešto što morate sa nečim što odavno želite, zamenite nešto danas, pa makar to bila i noga na koju ustajete… ali napokon nešto počnite da menjate, jer je to jedino što sigurno zavisi samo od vas.

    Pošto život ne može da čeka i podrazumevama promene, rast, kretanje, razvoj, dinamičke procese onda samo preostaje pitanje za koju ste opciju – da živite ili preživljavate, da ste životni ili beživotni ? I zato Živorade, prst na čelo, uvo na srce i proveri, od kog čunkundede dođe to divno ime koje te obavezuje da živiš da bi radio, umesto da se raduješ životu. Ja mislim da je dozvoljeno, zar ne?

    Izvor: BIZLife

    Foto: Simona Liapis

    Piše: Ana Tomovi

    What's your reaction?

    Komentari

    • Tamara

      Kako ziveti zivot kada nemate novac za hleb ili brasno da ga sami umesite? Kako ziveti zivot sa zavrsenim fakultetom a ne mozete raditi svoj posao jer su nesposobni zauzeli Vase mesto? Odakle investirati u sebe??

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE