Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosvetari najavljuju štrajk upozorenja

    Tri reprezentativna sindikata prosvete najavili su da će krajem septembra održati štrajk upozorenja, ako do 20. septembra ne bude isplaćen novac koji je prosvetnim radnicima nezakonito odbijen od zarade tokom godišnjih odmora u protekle tri godine.

    Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je na konferenciji za novinare da su tokom godišnjih odmora 2013. i 2014. plate zaposlenih u prosveti smanjene u proseku za 3.500, a 2015. godine za 5.500 dinara.

    „Priznali su da su pogrešili. Od tog priznanja mi nemamo ništa. Tražimo da nam vrate novac koji su nezakonito odbili od plata zaposlenih u obrazovanju. Obećali su da će to da nam nadoknade, ali ništa nisu uradili“, kazao je Brajković.

    On je rekao i da će obavestiti ministra prosvete da zaposleni u prosveti zahtevaju da taj novac koji je nezakonito oduzet bude isplaćen do 20. septembra.

    „Ako to ne urade do 20. septembra, mi ćemo na organima ova tri sindikata (Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost) doneti odluku o štrajku upozorenja“, naveo je Brajković.

    Brajković je kazao da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju za 17 odsto niža od prosečne plate u Srbiji, a prostora za povećanje nema jer je, kako kaže, budžet za 2016. godinu za tri milijarde smanjen u odnosu na 2015.

    „Mi ćemo uputiti dopis predsedniku vlade da nas pod hitno primi da bismo od njega tražili da se budžet za 2017. godinu poveća za 17 odsto i da nam se isplati nagrada koja je obećana i Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom“, naveo je on.

    Na pitanje da li će ova tri reprezentativna sindikata podržati štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da će to učiniti, ako budu pozvani da podrže štrajk.

    Predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da po pitanju platnih razreda ništa nije urađeno. On je rekao da u prosveti ima više od 10.000 zaposlenih na određeno vreme, a pominje se tehnološki višak od 5.000 do 6.000.

    Ministar: Pare do kraja nedelje

    Vlada je odlučila da prosvetnim radnicima vrati razliku za umanjena primanja tokom letnjih meseci, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

    „Danas je bila vanredna sednica Vlade i kao prva tačka dnevnog reda usvojeno je da se vrati prosvetnim radnicima zakinuti novac. To je otišlo u Trezor i sada je stvar tehničke prirode kada će biti isplaćeno“, rekao je Mladen Šarčević Tanjugu.

    On je dodao da očekuje da će novac na računima prosvetnih radnika biti već krajem ove nedelje, eventualno početkom naredne i da je to mnogo pre roka koji je on dao predstavnicima sindikata – 20. septembra.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE