Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putopis: Tajne obale koja ostavlja bez daha

    Piše: Marija Nikolić

    Za one koji žele uživaju u luksuznom odmoru, da im se ispunjavaju sve želje i prohtevi tokom letovanja, Turska je prava destinacija. Turisti koji po prvi put u nju kroče shvate da je ona postala velesila u turizmu. Idealne plaže za uživanje, luksuzni hoteli sa najmodernijim spa centrima i tretmanima, prostori koji odišu modernim dizajnom i tehnologijom, kao i fantastični specijaliteti su samo delić atmosfere koji pružaju letovališta u Turskoj.

    Na koliko visoku lestvicu se popeo turizam u ovoj zemlji, govori i to što su hotelski kompleksi pravi mali gradovi u kojima je smešteno na desetine bazena, različitih restorana, diskoteka, pozornica na kojima se svako veče izvode razni programi, tu je i po nekoliko bioskopskih sala,ekskluzivni butici, barovi na plaži… Sve je na jednom mestu, tako da neki posetioci nijednom ne kroče van kompleksa. Zabava je zagarantovana, a uz tim animatora i najstidljiviji plešu, skaču, takmiče se i tako dalje.

    Turska-4

    Sve do ove godine, najbrojniji su bili turisti iz Rusije. Statistika kaže da je dolazilo  oko četiri miliona ruskih turista. Situacija se preko noći promenila nakon skandala – obaranja ruskog aviona, krajem prošle godine, nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin od ruskih turističkih agencija zatražio da ne prodaju aranžmane za Turska letovališta. Zabrana je još na snazi, kao i zabrana na čarter letove između ove dve zemlje. Međutim postoje redovne linije koje prevoze nekolicinu najvernijih turista koji i dalje biraju dobro poznatu destinaciju,ali je taj broj drastično smanjen. Umesto Rusa, sada hotele pune gosti iz Evrope, Irana, Ukrajine i Litvanije. Kako bi privukli goste i popunili kapacitet, Turci su ove sezone snizili cene i do 40 odsto u pred sezoni, kako i sami kažu, više od toga ne mogu, jer treba pokriti troškove, kako bi usluga koju pružaju ostala na zavidnom nivou.

    Previranja koja se trenutno dešavaju u Turskoj, podelila su i mišljenja samog naroda o predsedniku Taipu Erdoganu, jedni ga vole zbog toga što je zacrtao da Turska postane četvrta ekonomska sila u svetu, i ide svesno ka tom cilju, dok drugi smatraju da će unazaditi zemlju i vratiti u vreme, kako se živelo pre velikog turskog reformatora, oca nacije, Mustafe Kemala Ataturka, koji se smatra osnivačem moderne Turske, u vreme Prvog svetskog rata. U prilog tome govori i činjenica da je Ataturk insistirao na modernizaciji zemlje, uveo prezimena, insistirao na opismenjavanju, naredio je narodu da skine feredže i fesove, uveo da muškarci nose cilindre, a žene da budu otkrivene. Nepoštovanje se kažnjavalo smrću. Međutim, čim je došao na vlast, Erdogan je dao mogćnost da mučkarac sam odluči da li će njegova žena biti pokrivena ili ne, što je među ruralnim stanovništvom naišlo na veliko odobravanje .

    Turska-3

    Turci su veoma gostoljubiv narod, u šta su se uverili sprski novinari koje je turistička agencija “Big Blue” povela na letovanje u najluksuznije hotele u Kemeru i Beleku: Riksos, Amara Dolče Vita, Gural i Nirvana. Osoblje u hotelima je veoma vredno, radno od ranog jutra, pa sve do kasno uveče, i samo sa jednim ciljem – da udovolje gostima.

    Za turiste sa istančanim ukusom, koji žele da se odmore i osećaju kao u toplini sopstvenog doma luksuzni hoteli u Turskoj nude upavo sve to. Sobe su nalik omanjem stanu, opremljene sa LCD televozorima,ketlerom, kafom, čajem, mini barom koji se svakodnevno dopunjuje. U kupatilu vas čeka kompletna kozmetika, od četkice za zube i paste, pa do pene za brijanje i brijača. Tu su ogromni kreveti, mogućnost da se izabere jastuk baš kakav odgovara.

    Hrane u Turskoj ima u izobilju, od tradicionalne, pa sve do egzotične. Svakako treba probati poznate poslastice baklave, urmašice i ratluk .

    Turska-6

    Hoteli su u potpunosti prilagođeni porodicama sa decom, za mališane postoji poseban meni u restoranima, bazeni, akva parkovi, kao i igraonice u kojima će o njima brinuti stručni tim, a roditelji koji žele da kratko da se osame, mogu da provere da li su njihova deca bezbedna u igraonicama i to preko kamere koja je dostupna preko mobilne aplikacije.

    – Uveli smo novinu ove godine, kako bi roditelji mogli da se malo osame na plaži, a da njihovo dete za to vreme bude u sigurnim rukama. Zato smo obezbedili mobilnu aplikaciju, preko koje u svakom trenutku mogu da se uvere da je njihovo dete bezbedno sa bejbisiterima u igraonici – kaže Tolga Kilit, vlasnik lanca “Kristal hotela”.

    Pravi doživljaj za opuštanje, i jedna od veoma interesantnih turističkih atrakcija je tretman u hamamu. Sastoji se od boravka u sauni, zatim u parnom kupatilu, potom u hamamu, zapravo u zagrejanoj prostoriji gde mladi Turci, na mermernoj ploči specijalnom krpom, pilinguju, masiraju penom,a nakon toga vodom kupaju turiste. U hamamu uvek boravi više ljudi, svi rade u istom ritmu tako da sve izgleda uigrano. Nakon hamama, mažu vam masku za lice, potom vas ostavljaju da se odmorite na toplim krevetima, a zatim vas očekuje relaks masaža. Ceo proces traje oko dva sata. Nakon boravka u hamamu osecaj je kao da ste izgubli deset kilograma stresa sa ramena.

    Turska-2

    Ukoliko se ipak odlučite da izađete iz rizorta, čuvajte se na prometnim ulicama, jer za Turke važi da su pomalo “ludi” vozači. Neverovatno, ali istinito je da su tek 2006. godine u zemlji započeli sa polaganjem vozačkih ispita i izdavanjem dozvola. Pre toga su uredno vozili bez ikakve obuke. Zanimljivo je da su u Turskoj gotovo da nema raskrsnica, već su uglavom u saobraćaju zastupljeni kružni tokovi, upravo iz verskih razloga, jer raskrsnicu vide kao krst.

    Ukoliko planirate da nešto pazarite, imajte na umu da je cenkanje veoma zastupljeno, može se reći da je čak i poželjno. Turski trgovci su uvek su spremni za “pregovarenje” o ceni, pogotovo kad čuju da ste „from Serbistan“.

    Turska-1

    Preporuka je da obiđete Antaliju, koja pomalo liči na mediteranski grad. Posebnu čar joj daje stari grad i ostaci Hadrijanove kapije. Grad ima mnoštvo prodavnica, kafića, autentičnih restorana i zanimljivih kuća koje datiraju još iz doba stare Grčke.

    U Antaliji, možete posetiti i Svetsku izložbu Expo 2016. koja traje sve do novembra.  Ove godine učestvuje 53 zemlje, koje su predstavile nacionalnu hortikulturu. Sajamski prostor se proteže na 112 hektara, a procena je da će do novembra do kada traje izložba, manifestaciju posetiti oko osam miliona posetilaca.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Marija Nikolić

    Piše: Marija Nikolić

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE