Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste izvoz ruskog gasa Evropi

    Uporedo s stalnim najavama Vašingtona da raste izvoz gasa dobijenog iz uljnih škriljaca, te da se ovaj plavi energent može isporučiti i Srbiji, podaci o izvozu gasa pokazuju da uprkos ovoj američkoj ponudi, stalno nastavlja da raste izvoz ruskog gasa u Evropu.

    Upravo to pokazuju preliminarni podaci o izvozu  Gasprom Eksporta koji je Evropi od 1. januara do 15. maja 2016. godine isporučio za 17,9 odsto više sirovine nego u istom periodu 2015. godine.

    Vodeći izvoz u severozapadnoj Evropi ostvaren je u Nemačkoj gde je isporučeno za čak 14,2 odsto više gasa, Velikoj Britaniji 104,1 procenat, Holandiji 106,7, Danskoj 140,2.

    Dobri rezultati ostvareni su i u južnoj i jugoistočnoj Evropi i to tradicionalno u Italiji gde je zabeležn rast od 7,7 odsto, Francuskoj 38,6, Austriji 21,6 procenata i Grčkoj  85,3 odsto.

    Evropska podzemna skladišta gasa punjena su velikom brzinom, zbog trenutno niske cene gasa. Od 15. maja, količina aktivnog gasa u evropskim podzemnim skladištima gasa veća je za 23,1 odsto, u odnosu na isti period 2015. godine.

    U isto vreme, punjenje podzemnih skladišta gasa u Ukrajini niže je čak i u poređenju sa prošlom godinom. Ukrajinski postrojenja za skladištenje sadrže 230 milijardi kubika gasa manje nego u isto vreme 2015. godine

    Izvor: BIZLife

    Piše: Jelena Stojanović

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE