Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruski gigant izvukao pouke

    Ruski Gasprom (Gazprom) odlučio je da proda udeo u kompaniji iz Letonije u cilju usklađivanja sa odredbama Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

    Gasprom će prodati 34 odsto letonske kompanije za prirodni gas Latvijas Gaze, preneo je portal Russia Beyond the Headlines.

    Rezultat prodaje je da će letonska kompanija biti podeljena na dva dela od kojih će se jedan baviti prodajom i distribucijom gasa, a drugi skladištenjem i transportom, objavio je ruski poslovni dnevnik Komersant na koji se poziva portal.

    Trećim energetskim paketom zabranjeno je da energetske kompanije kombinuju aktivnosti proizvodnje i prodaje sa vlasništvom nad prenosnom mrežom.

    Baš zbog tih ograničenja je krajem 2014. suspendovan projekat gasovoda Južni tok kojim je ruski gas trebalo da ispod Crnog mora stiže do Evrope.

    Prema ruskim analitičarima, Gasprom je odlučio da se ne bori protiv Trećeg energetskog paketa u Letoniji pošto nema baš dobro iskustvo iz susedne Litvanije, gde je, posle arbitraže, prodao udeo u kompaniji za gas.

    Analitičar investicione kompanije Premijer Ilja Balakirev smatra da je mogući cilj Gasproma i da pokaže „ponašanje za primer“, imajući na umu budućnost projekta Severni tok 2 koji Evropska komisija tek treba da odobri.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE