Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šansa za radnike koji su u Fijatu uzeli otpremnine

    Posao u slovačkoj automobilskoj industriji uskoro bi mogao biti dostupan i državljanima Srbije, pošto je sve veći nedostatak radne snage.

    Kao svetski lider u proizvodnji automobila po glavi stanovnika, Slovačka će, pored tri postojeće uskoro biti bogatija za još jednu fabriku automobila, što će dodatno uvećati proizvodnju.

    Svaki automobil koji siđe sa proizvodne trake već ima svog kupca, a više od milion proizvedenih automobila godišnje na oko pet i po miliona stanovnika Slovačku čini apsoulutnim svetskim rekorderom.

    U fabrici automobila u Trnavi u jednom satu proizvede se 60 automobila i čak 1.350 u toku jednog dana. Na proizvodnji i proveri kvaliteta u ovoj fabrici radi oko 3.500 ljudi, a od narednog meseca sa će taj broj biti još veći kada počne proizvodnja novog modela Citroena C3.

    „Sa ovim novim modelom uvešćemo još jednu smenu i zaposliti još oko 800 ljudi. To povlači i nove investicije od oko 80 miliona evra za Trnavu i nove dobavljače koji će doći bliže ovom gradu“, objašnjava Piter Švec iz kompanije Peugeot Citroen.

    Svi proizvođači automobila u Slovačkoj su na granicama proizvodnih kapaciteta, a udeo u ukupnoj industrijskoj proizvodnji je veći od 45 odsto. Očekuje se da i taj procenat poraste kada u proizvodni proces uđe Jaguar Land-Rover u novoj fabrici u Njitri.

    „Očekujemo da se u naredne tri godine potražnja za obučenom radnom snagom u slovačkoj auto-industriji poveća na 14.000 ljudi i jedno od rešenja za taj problem je da otvorimo granice za radnike iz drugih zemalja.“

    Moram da kažem da smo prvenstveno zainteresovani za ljude iz Srbije i Ukrajine, kaže generalni sekretar Asocijacije automobilske industrije Slovačke Jan Pribula.

    Slovaci fleksibilnu i kvalifikovanu radnu snagu smatraju jednom od svojih najvećih prednosti, pa ne čudi da je prosek plata u auto-industriji za oko 300 evra veći od 880 evra koliki je republički prosek.

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE