Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Sezona“ trgovine ljudima

    Leto donosi sezonske poslove u Srbiji i inostranstvu, međutim, stručnjaci upozoravaju da ti poslovi mogu biti paravan za trgovinu ljudima. Od početka godine zabeležno je pet radno eksploatisanih žrtava.

    Naizgled dobra poslovna ponuda neretko bude mamac  za trgovinu ljudima. Dok se muškarci uglavnom suočavaju samo sa neisplaćenim zaradama, žene su najčešće prinuđene i na prostituciju.

    U nekim oglasima rizik se ne naslućuje, a zbog onih sumnjivih telefoni organizacija koje se bave trgovinom ljudima neprestano zvone. Katarina Ivanović iz NVO „Astra“ kaže da ljudi nemaju previše luksuza da odbijaju rizične ponude.

    „Čak i kada im naše konsultantkinje na SOS telefonu kažu da je određena poslovna ponuda rizična, oni nama često odgovaraju da oni nemaju drugu opciju“, istakla je Ivanovićeva.

    Mnogi od njih ne prijavljuju loša iskustva, pa se broj žrtava može samo nagađati. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su tokom prošle godine dve osobe eksploatisane radno, a 21 seksualno, ujedno i najčešći oblik trgovine ljudima.

    Na pitanje kako sprečiti zloupotrebu, Jelena Hrnjak iz NVO „Atina“ kaže da je potrebno da se građani raspitaju pre odlaska kod poslodavca da li je on registrovan u bazama podataka zemlje u koju idu.

    „Najbolje bi bilo da imaju prethodno neke ugovore ako je to moguće. Jako je dobra i poželjna stvar da budu u kontaktu sa članovima porodice, da se ne odvajaju od svojih dokumenata ili da uvek imaju kopije“, rekla je Hrnjak.

    Stručnjaci savetuju oprez i kada je reč o sezonskim poslovima u Srbiji, jer čak 90 odsto žrtava završi u lancu trgovine ljudima radeći u našoj zemlji.

    Izvor: RTS

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE