Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma

    Predstavnici Kine i Srbije zaključili su danas 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Si Đinping.

    Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

    Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

    Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Medju sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog međunarodnog radija.

    Narodne banke Kine i Srbije zaključile valutni svop aranžman

    Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije (NBS) zaključile su bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih transakcija dve centralne banke, u vrednosti do 1,5 milijarde kineskih juana (CNY), odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je danas NBS.

    Kako se navodi u saopštenju, sporazum je potpisan u petak 17. juna, a svrha svop aranžmana je unapredjenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dve zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

    Izvor: Beta

    Foto: Beta, arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE