Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija propustila priliku da poveća zalihe nafte

    Ukoliko u Srbiji „presuše“ svi izvori snadbevanja naftom i njenim derivatima, Srbija bi samostalno iz rezervi mogla da ima goriva za svega 18 dana.

    U skladištima na državnim zalihama naša zemlja ima oko 50.000 tona ekvivalentne nafte, što je deset puta manje od propisa Evropske unije.

    Ipak, rezerve se povećavaju, što omogućava i promenjena uredba o planu i kriterijumima nabavki za formiranje obaveznih rezerva nafte, koju je Vlada Srbije usvojila početkom meseca.

    Do 2023. godine moramo imati i do 500.000 tona ekvivalentne nafte, koliko iznosi prosečna dnevna potrošnja nafte i njenih derivata za 61 dan.

    Prilika da se povoljno sakupe zalihe nafte – propuštena je. Sirova nafta se, u odnosu na proteklu zimu, potpuno oporavila i skočila za čak 85 odsto.

    Bilo je idealno da smo kupili naftu za robne rezerve kada je cena bila na istorijskom minimumu. Sada je to neuporedivo skuplje.

    Srbija bi, prema predlogu, trebalo da obezbedi u rezervama nafte i njenih derivata za 18 dana, a 2015. godine smo imali zaliha za 14,5 dana, objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

    Zalihe se koriste u ekstremnim i vanrednim situacijama, poput zemljotresa, opadanja nivoa reka i sprečavanja rečnog saobraćaja…

    Država rezerve kupuje od naknade koju na svaki litar goriva plaćaju proizvođači i preprodavci – 2,6 odsto po litru na benzin i dizel. Kada se doda PDV, naknada iznosi 3,12 dinara po litru na gorivo.

    Naknadu za formiranje obaveznih rezervi nafte plaćaju proizvođači i trgovci dizelom, TNG i benzinom. Ipak, u rezervama se prevashodno skladišti dizel, a zatim i manje količine sirove nafte i benzina, dok se TNG uopšte ne čuva u državnim rezervama za slučaj vanredne situacije.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE