Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska inspekcija: Breskve nisu zaražene

    Fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije, rečeno je agenciji Beta u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

    „U toku 2016. godine dve pošiljke svežih plodova breskve su vraćene zbog prisustva ‘breskvinog smotavca’ Grapholita molesta (sin. Cydia molesta), a koje su upućene iz Srbije u Rusiju. Fitosanitarni inspektori prilikom kontrole nisu utvrdili prisustvo navedenog štetnog organizma“, navode u Upravi za zaštitu bilja.

    Kako su objasnili, svaka pošiljka koja se vraća u Srbiju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije.

    „Ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naređuju adekvatne mere (na primer industrijska prerada). U slučaju da se nađe karantinski štetni organizam, naređuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora“, navode u toj upravi.

    Dodaju i da je „breskvin smotavac“ (Grapholita molesta) insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu.

    Na našem proizvodnom području zastupljena je na svim lokalitetima gajenja breskve, a prvi put je zabeležena 1947. godine.

    U Srbiji, kako dodaju, spada u ekonomski štetne organizme dok na delu teritorije Ruske Federacije predstavlja karantinski štetni organizam čije je unošenje zabranjeno.

    Ruska poljoprivredna inspekcija za Orlovsku i Kursku oblast nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi iz Srbije, javili su lokalni ruski mediji, navodeći se da su inspektori na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našli tu opasnu štetočinu.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE