Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je „dip veb“ i šta sve na njemu možete naći?

    Nikad nije dosta strašnih priča o internetu. Gašenje ozloglašenog Silk roada (Silk Road), sajta crnog tržišta, 2013. godine je sjajan primer kako je dip veb (deep web) često praćen uzbunjivačkim naslovima, ali on nije uvek razlog za brigu.

    Šta je dip veb?

    Termini dip veb i dark veb (dark web) se često koriste naizmenično, ali oni nisu ista stvar. Dip veb se odnosi samo na stvari koje se ne mogu pronaći upotrebom brauzera i pretraživača.

    Vi rutinski koristite dip veb svaki dan. Imejlovi na vašem dži-mejlu (gmail), vaše onlajn bankovne transakcije, programi koje koristite na poslu, privatne poruke na Tviteru (Twitter), fotografije koje ste okačili na Fejsbuk (Facebook) i označili ih kao privatne. Sve je ovo dip veb.

    Ne zna se tačno koliko je veliki dip veb, ali prema nekim procenama on čini većinu onlajn sadržaja Suprotno od dip veba je površinski veb koji predstavlja sav sadržaj koji možete naći putem pretraživača i brauzera.

    Šta je dark veb?

    Dark veb je deo – ali nije isto što i – dip veb. Njemu ne možete pristupiti putem pretraživača.  On je zli, skriveni deo interneta o kome pišu mediji.

    Dark veb je dom sajtova čiji je housting anoniman, koji se uglavnom bave nelegalnim aktivnostima. U studiji koja je uključivala preko 5000 sajtova na dark vebu Danijel Mur (Daniel Moore) i Tomas Rid (Thomas Rid) su otkrili da se više od polovine ovih sajtova bavila nelegalnim aktivnostima: prodavala drogu, širila ekstremizam, delila nelegalnu pornografiju i oružje.

    Međutim, budući da je jedan od efektivnih načina onlajn komunikacije onaj koji onemogućava praćenje vaše aktivnosti, dark veb takođe koriste disidenti ili novinari u zemljama u kojima je internet striktno cenzurisan.

    Korišćenje dark veba pomalo liči na povratak u prošlost – u rane dane interneta. Sajtovi su često vrlo jednostavni.

    Jedne od najopasnijih stvari koje možete naći na dip vebu…

    1. Plaćenog ubicu

    petparačke priče, printscreenNekoliko sajtova na dip vebu nudi ove usluge, a plaćanje se vrši preko Bitkoina (Bitcoin) kako bi se zadržala anonimnost,  a cene variraju u zavisnosti od osobe koju želite da „sklonite“. Neki sajtovi nude i mogućnost ostvarivanja profita na poručeno ubistvo tako što dopušta članovima da se klade kada će žrtva biti uklonjena.

    1. Dip veb je medij za regrutovanje

     jogurtCICADA 3301 je tajna organizacija koja na tri tajne lokacije objavljuje zagonetke kako bi regrutovala inteligentne pojedince. Prva zagonetka je objavljena u januaru 2012. godine i trajala je oko mesec dana. Ona je uključivala kriptografiju,  stenografiju i sigurnost podataka.

    1. Silk road (Silk road)

    silk road, printscreenDip veb je pun crnog tržišta.  Na njemu možete naći sve od heroina do nelegalnog oružja. Sik road je najpopularniji sajt za kupovinu i prodaju nelegalnih stvari. Najčešće se trguje drogom.

    1. Sajt za kanibale

    hanibal, printscreenDip veb vrvi od sadržaja za kanibale. Na njemu možete naći sve od slika kanibalističkih rituala, do pravih kuvara koji objašnjavaju koji deo tela ima najbolji ukus i najbolji način njegove pripreme.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Printscreen

    Piše: A. M.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE