Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svečano otvorene Letnje olimpijske igre u Riju (VIDEO)

    Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru zvanično su noćas otvorene, pošto je maratonac Vanderlej de Lima upalio olimpijski plamen, a vršilac dužnosti predsednika Brazila Mišel Temer proglasio je početak takmičenja.

    Organizatori prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi proslavili su na otvaranju svoje kišne šume i veliku kreativnu energiju raznolikog rasnog i etničkog sastava svoje populacije, uz poznate zvuke sambe, bosanove i fanka.

    Veliki deo ceremonije činila je muzika, koja je sastavni deo brazilskog identiteta, a lokalne i globalne zvezde iz sveta muzike nastupile su potpuno besplatno na otvaranju.

    Ceremonija otvaranja odala je poštovanje i svojim favelama. Organizatori ništa nisu krili, od dolaska Portugalaca i osvajanja zemlje od tamošnje populacije do korišćenja afričke ropske populacije. Sve to zajedno pokazuje koliko je Brazil složena i raznolika zemlja.

    U toj zemlji se nalazi i Amazon, najveća svetska šuma, a organizatori Igara iskoristili su priliku da pred oko tri milijarde ljudi koji su gledali otvranje najvećeg sportskog dogadjaja na svetu skrenu šažnju svima da vode računa o planeti, da sade drveća i čuvaju prirodu.

    Za razliku od Igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, ceremonija otvaranja Igara u Riju bila je skromnija, ali je obilovala domaćim zvezdama. Manekenka Žizel Bundšen prošetala je stadionom uz zvuke pesme „Devojka iz Ipaneme“, a nacionalnu himnu otpevao je Paulinjo da Viola, kompozitor.

    https://www.bizlife.rs/vesti/pocinju-olimpijske-igre-sta-pratiti-ovog-vikenda/

    Ceremonija je počela uz pesmu „Akel abraso“ (Aquele Abraco), odnosno „Taj zagrljaj“, Žilberta Žila.

    Ceremonija je počela tačno u 20.00 po lokalnom vremenu uz početni video snimak. Posle toga je usledio vatromet, a onda i himna Brazila.

    https://www.youtube.com/watch?v=0Zu5itS2lls

    Žil pesmu nije namenio slavlju, pošto je zatvoren 1968. godine nakon što je naljutio tadašnji vojni režim, da bi godinu dana kasnije prešao u London. „Akele abrako“ zamišljena je kao oproštaj od Rija. Prvi stih glasi „Rio de Žaneiro je i dalje prelep“, a najpoznatiji stihovi su „Div po prirodi, lep si, snažan si“.

    Žil je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih brazilskih umetnika. On je revolucionizovao domaću muziku tokom šezdesetih godina, a dobitnik je brojnih priznanja.

    Zastavu Brazila podigla je nacionalna Uprava ekološke policije. Očuvanje brazilske okoline biće tema otvaranja, ali i Igara.

    Organizatori su namenili sadnice za svaku pojedinačnu delegaciju na Igrama, a oko 11.000 sadnica biće zasađeno u jednoj oblasti Brazila i to mesto biće nazvano „Šuma sportista“.

    De Lima je dočekao svoj trenutak olimpijske slave posle 12 godina. On je u Atini vodio u maratonskoj trci, kada je jedan demosntrant iz publike izleteo i omeo mu trku. On je završio na kraju kao treći, ali ga je svet sporta pohvalio kako se nosio sa posledicama napada.

    Olimpijsku baklju je na stadion uneo nekadašnji teniser Gustavo Kuerten, koji je potom predao brazilskoj košarkaškoj legendi Ortensiji Markari. Ona je baklju donela do pozornice, predala je De Limi, koji je upalio olimpijski plamen uz burnu podršku sa tribina.

    Organizatori Igara želeli su da plamen bude manji, da bi podsetili svet na globalno zagrevanje izazvano korišćenjem fosilnih goriva i gasova „staklene bašte“.

    Igre će trajati do 21. avgusta.

    https://www.bizlife.rs/vesti/slika-dana-2/

    Izvor: Beta, BIZLIfe

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE