Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tranzit gasa Severnim tokom jeftiniji nego preko Ukrajine

    Gradnja gasovoda Severni tok 2 ide po planu i s postavljanjem cevi počeće se početkom 2018. godine, što će omogućiti da 55 milijardi kubika gasa iz Rusije stigne u Nemačku, poručio je na skupu u Sankt Petersburgu, Aleksej Miler, generalni direktor ruskog Gasproma.

    Evropa se suočava sa smanjenom domaćom proizvodnjom gasa, što može loše da se odrazi na potražnju, posebno u Severozapadnoj Evropi gde se nalaze tradicionalni kupci ruskog Gasrpoma, a što je više nego dovoljan razloga da ova kompanija pojačano radi na gradnji gasovoda Severni tok 2, objasnio je Miler.

    S obzirom na to da Rusija još uvek nije zvanično saopštila da neće obustaviti isporuke gasa preko Ukrajine posle 2019. godine Severni tok 2 jedina je alternative za većinu evropskih zemalja, pa i za Srbiju na Balkanu.

    -Severni tok 2 se iz tog razloga čini izuzetno efikasnim komercijalnim projektom. To je najkraća i najdirektnija izvozna ruta s izvorišta gasa Jamal. Ukrajinski koridor dugačak je 2.000 kilometara i jedan i po put je duži u poređenju sa Severnim tokom 2, a ovo čak i ne uključuje obračun tranzitnih troškova, kaže Miler.

    Tranzit preko Severnog toka 2 biće jefitniji nego što je sada preko Ukrajine, što će za krajnjeg potrošača biti vrlo važno zbog cene. Naknada za tranzit preko Severnog toka je oko 2,1 dolar za 100km, dok trenutna naknada Ukrajine iznosi 2,5dolara, što je za 20 odsto skuplje.

    Troškovi isporuke gasa u Nemačku biće 1,6 puta niži preko Severnog toka u poređenju sa Ukrajinom.

    -Dodatno, svako zna da Ukrajina mora da modernizuje sistem za transport gasa uz značajne investicije koje će biti nadoknađene kroz veće tranzitne takse za koje se očekuje da dostignu 4,6 dolara za 100 kilometara, zaključio je Miler.

    Izvor: BIZLife

    Piše: Jelena Stojanović

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE