Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tumor sve češće „šalje“ na bolovanje

    Sve više stanovnika Srbije mora da odsustvuje sa posla zbog bolesti i to sa najtežom dijagnozom. Povećana učestalost tumora kao razlog za bolovanje.

    Samo u prvih šest meseci ove godine zbog različitih tumora na bolovanju dužem od 30 dana bilo je 7,84 odsto zaposlenih više nego u istom periodu prošle godine.

    Sa ovom dijagnozom se, nažalost, najviše i povećao broj zaposlenih koji su privremeno sprečeni za rad, što direktno odražava poražavajuću statistiku prema kojoj od karcinoma godišnje u Srbiji oboli oko 33.000 ljudi.

    Poslednji izveštaj Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o privremenoj sprečenosti za rad duže od 30 dana, pokazuje da se zbog tumora sa posla najviše odsustvovalo na teritoriji filijale Novi Pazar, gde je čak 17 odsto svih koji su išli na bolovanje, sa posla izostalo zbog tumora.

    Iznad proseka su i stanovnici Zrenjanina, Valjeva, Sremske Mitrovice i Pirota. Na teritoriji ovih filijala RFZO među razlozima za bolovanje tumori su zastupljeni od 11,35 odsto (u Pirotu), do 13,17 (u Zrenjaninu).

    U Leskovcu, Vranju, Smederevu, Šapcu, Nišu i Požarevcu, situacija je bolja, jer je tamo od svih koji koji su odsustvovali sa posla sa tumorom bilo od 7,2 do 7,92 odsto, što je manje od proseka u Srbiji.

    U porastu su i bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, pa se zbog njih na bolovanje u prvoj polovini ove godine išlo za 7,7 odsto više nego u istom periodu 2014.

    Sve teže se, izgleda, nosimo i sa svakodnevnim problemima i nagomilanim stresom. Podaci RFZO pokazuju da su se odlasci na bolovanje zbog duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja povećali za 6,53 odsto, a od bolesti sistema krvotoka, koje su u Srbiji i najčešće, za 3,55.

    Od 1. januara do 30. juna na lekarsku komisiju izašlo je 150.704 osiguranika, neki jednom, a neki i više puta. To je za 4,3 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine, kažu u RFZO.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE