Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Nemačkoj nijedan sektor bez korupcije

    Piše: Radmila Rada Lalić, renomirani spoljnopolitički novinar i doskora dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Berlina

    Šta se dogodilo Nemcima, vaspitanim na “pruskim vrlinama“ čestitosti, pravičnosti, štedljivosti, vrednoći i nepotkupljivosti da je danas tamo korupcija veća nego što se mislilo – pitanje je koje zahteva odgovor, naročito posle saznanja da u toj zemlji skoro ni ne postoji nekorumpirani sektor.

    “Skoro da ne postoji oblasti u Nemačkoj u kojoj nema korupcije.Ona je svuda u privatnom kao i u javnom sektoru. Sistemi za podmićivanje funkcionišu nesmetano decenijama“, izjavio je bivši državni tužilac Volfgang Šaupenštajner, koji je danas specijalista za prevenciju korucije.

    Usluge, zanatstvo i gradjevina posebno su pogodjene korupcijom, prenela je televizija ZDF najnovije rezultate jedne ankete, prema kojoj čak dve trećine Nemaca veruje da u zemlji postoji problem sa korupcijom, posebno rasprostranjenoj u uslužnim delatnostima, auto-industriji, gradjevini, sektoru nekretnina, zanatstvu….

    Jedan insajder iz oblasti nekretnina anonimno je za televiziju rekao da je sat, kao poklon, tipična druga moneta, kao i nakit za supruge, a ni 100 000 evra u koverti nije ništa neuobičajeno.

    Eksperti procenjuju da je veoma mali broj otkrivenih slučajeva korupcije, oko pet odsto, a insajder iz sektora nekretnina smatra da je čak od 30 do 40 odsto poslova u toj oblasti korumpirano.

    “Zbog mita kod nas još niko nije uhvaćen.Strah od krivičnog gonjenja je mali….“, smatra insajder, a sama Savezna kriminalistička služba je 2014. godine govorila o 20.300 slučajeva vezanih za korupciju.

    Da vas u Nemačkoj “upecaju“ u podmićivanju ili u korupcionaškom “dilu“ postoji veoma mala verovatnoća- u tome se slažu i eksperti i zato je je profesor kriminologije Brita Banenberg sa univerziteta u nemačkom gradu Gisenu zahtevala specijalna državna tužilaštva za pitanja korupcije, obezbedjena dovoljnim brojem ljudi.

    Eksperti za pitanje korupcije zahtevaju i jednu široku senzibilizaciju pojedinca i društva koje bi se više bavilo pitanjima gde počinje korupcija, kako bih se ja ponašao, ako bih dobio jednu takvu ponudu….

    Sami Nemci su, u jednoj anketi sprovedenoj u na ulicama Dortmunda, medjutim, bili veoma strogi kada je reč o podmićivanju i čak poslovne poklone, skuplje od 10 evra, ocenili kao podmićivanje.

    Kada je reč o korupciji i podmićivanju, najviše medijske pažnje izazvali su slučajevi velikih firmi, poput “Folksvagena“ ili “Simensa“, ali i primer bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa, koji je u sudskom sporu oslobodjen optužbi.

    Vulf se teretio da je, kao predsednik vlade Donje Saksonije, od jednog filmskog menadžera potkupljen sa oko 750 evra-pri tom se, kako prenosi štampa, radilo o u učešću tog filmskog menadžera u troškovima smeštaja i čuvanja dece i zajedničke večere sa Vulfovim, na Oktoberfestu 2008. godine.

    Za uzvrat se Vulf, kao šef pokrajinske vlade Donje Saksonije, kako se teretio, angažovao za odredjene fillmske Projekte tog menadžera.

    On je bio optužen je da je politiku koristio za sticanje para i da je imao nejasan odnos´prema bogatim prijateljima koji su, izgleda, umesto njega znali da “izvuku“ svoje “platinaste“ kreditne kartice.

    Vulf je morao zbog toga, ali i skupih odmora u njihovim vilama i kredita, pozajmljenih upravo od njih da podnese ostavku i, verovatno, ode u politički zaborav.

    [preporucene_vesti ids=“233181″]

     

    Izvor: BIZLife/Dnevnik

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE