Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Unija poslodavaca: Mladi nedovoljno aktivni na tržištu rada

    Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je u Srbiji 70,8 odsto mladih neaktivno na tržištu rada i da je nephodno da se u toku školovanja steknu praktična znanja.

    U okviru projekta „Praksa moja šansa“ poslodavci su ponudili stručnu praksu za mlade, kao i zaposlenje, ali su istakli da je problem u tome što se mladi pre odlučuju da sede kod kuće i čekaju džeparac, nego da rade za manje plate.

    Dodaju i da je problem što mladi ne žele da se bave zanatima, a poslodavcima je sve teže i da dodju do inženjera, posebno onih koji poznaju softverske alate i koji bi tehnički podržali njihov rad.

    Unija poslodavaca navodi da je važno da mladi steknu praktična znanja i zbog toga je na sajtu otvorila Berzu praksi, čiji je cilj da se uključi što više poslodavaca.

    Kako dodaju, problem je i u tome što zakon nije definisao praksu, a brojna pitanja se postavljaju oko vrste ugovora koji se sklapaju, kao i ogromne razlike u porezima i doprinosima na ugovore sa naknadom ili ugovore bez naknade.

    Poslodavci navode da bi trebalo zakonski rešiti taj problem, i smanjiti poreze i doprinose, kako bi mladi mogli nesmetano da steknu radna iskustva.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • Vidoje

      Ja imam završen fakultet, pri ktaju sam ITAademy za PHP developera i odlično se snalazim sa više programskih jezika. IMAm radnog iskustva na pretek, ali je na crno jer niko neće da plaća doprinose. Da li sam ikada pozvan od strane nekoga iz tržišta rada? Naravno da ne. Kao ni bilo ko koga ja poznajem. Iskreno, osim namešrtenih konkursa, nisam video ni jedan validan. I zašto postoji ta "institucija"? Da bi se legalizovalo, sad već i protivzakonito zapošljavanje u državnim ustanovama i dao posao preko konkursa nekom koji je isti dogovorio mnogo, mnogo ranije. A praksa je, izvinite na rečniku, sranje, a i za nju treba veza.

    • nenad

      Tako je Vidoje.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE