Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velike banke se sele iz Britanije

    Velike svetske banke već su počele „selidbu“ nekih svojih odeljenja iz Londona u zemlje EU, piše britanski finansijski dnevnik „Fajnenšl tajms“. Ovo je još jedna u nizu posledica rezultata referenduma na kojem se većina Britanaca opredelila za izlazak iz Evropske unije.

    Guverner Narodne banke Francuske Fransoa de Galo izjavio je u subotu da postoji rizik da finansijske institucije koje deluju iz Londona izgube svoj „pasoš“ koji im omogućava da iz Londona posluju na tržištima zemalja Evropske unije. Prema pisanju londonskog dnevnika, najveće investicione banke već su pokrenule inicijalne razgovore sa nacionalnim regulatorima unutar EU kako bi obezbedili neophodne dozvole za rad u Evropskoj uniji.

    Spekuliše se da bi najveće američke banke JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley – koje u Londonu zapošljavaju desetine hiljada ljudi mogli vrlo brzo da presele deo radnih mesta u Irsku, Francusku i najviše Frankfurt.

    De Galo je rekao da bi bilo paradoksalno da se finansijskim institucijama registrovanim u Velikoj Britaniji omogući da posluju u EU kada ova zemlja napusti klub, posebno ako se ima u vidu da ovakva prava nemaju ni banke iz SAD i Švajcarske. Prema prvim signalima koji stižu iz finansijskih krugova unutar EU mali su izgledi da sada konkurentske firme iz Britanije dobiju bilo kakav povoljan preferencijalni status u odnosu na druge zemlje koje nisu članice.

    Neimenovani sagovornik Fajnenšl Tajmsa iz jedne od većih američkih banaka u Londonu potvrdio je da njegova institucija već pravi planove za razmeštaj službenika širom EU, kao i da će značajan deo posla biti preseljen u EU.

    Na ovakav scenario upozoravao je i izvršni direktor banke JP Morgan Džejmi Dimon koji je naveo da bi izlazak iz EU mogao London da košta 4.000 radnih mesta u njegovoj banci. I direktor finansijskog giganta HSBC izjavio je da će u slučaju Bregzita banka preseliti od 1.000 do čak 5.000 radnih mesta iz londonskog sitija u Pariz.

    Pretpostavke su da će ova tranzicija zahvatiti samo pojedine sektore bankarskog poslovanja i da će trajati postepeno, ali i da neće biti veće banke u Velikoj Britaniji koja neće biti pogođena gubitkom radnih mesta.

    Izvor: BIZLife/N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE