Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više od 16.000 penzionera putuju sa vaučerima

    Državnu dotaciju za odmor u Srbiji uzelo 32.000 građana, od čega je čak 16.000 penzionera, koji ovaj „poklon“ od 5.000 dinara troše uglavnom u banjama.

    Penzioneri u Srbiji najzainteresovaniji su za odlazak na dotirana letovanja, uz vaučere koje dodeljuje Vlada Srbije. Od početka godine za njih se prijavilo 32.000 građana, od čega je više od 16.000 penzionera. Vaučer, u vrednosti od 5.000 dinara.

    Prema podacima Ministarstva turizma, građanima su na raspolaganju 582 ugostiteljska objekta, u kojima mogu da letuju.

    Uz penzionere, za ovakav odmor prijavilo se i 8.334 zaposlenih, čija primanja ne prelaze 60.000 dinara, kao i 2.220 nezaposlenih. Vaučere su tražili i ratni i vojni invalidi, poljopirvrednici, ali i građani koji imaju pravo na tuđu negu i pomoć.

    Od destinacija, najtraženije su Prolom banja, Banja Koviljača, Zlatibor, Lukovska banja i Kopaonik, navode u resornom ministarstvu.

    Kako kaže Tomislav Momirović, predsednik Skupštine UdruženjA hotelijera i restoratera Srbije (HORES), podela vaučera jeste dobra, ali je okrenuta penzionerima i ljudima sa niskim primanjima.

    To nije mera države za one ljude koji idu na more i u inostranstvo, smatra Momirović, jer ne pokrivaju širok spektar turizma. Naročito ako se zna da svake godine turisti iz Srbije iznesu nešto više od milijardu evra. To je ogroman finansijski odliv.

    Prema njegovim rečima, u Srbiji je potrebno podsticati objekte i destinacije, koje mogu da zamene odlazak na more, a nažalost, malo se radi na njihovom razvijanju.

    Potrebna je privatizacija hotelskih objekata u banjama i na planinama, smatra Momirović. Jednostavno, država ne može biti glavni investitor, jer to nema nikakvu perspektivu.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE