Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić zbog stranaca prepušta mandat?

    Premijer Srbije nagovestio da postoji mogućnost da neko drugi umesto njega formira novi kabinet. Centri moći pritiskaju da se odrekne najvažnijih saradnika.

    Prema saznanjima „Blica“ Brisel traži ostanak Kori Udovički, Ivana Tasovca, a da iz Ministarstva pravde ode Nikola Selaković. S druge strane Moskva insistira da SPS zadrži resor Energetike.

    Postoji mogućnost da Aleksandar Vučić formiranje vlade prepusti nekom drugom iz vrha SNS, jer je suočen sa strahovitim pritiscima stranih centara moći, ne samo oko strateškog opredeljenja novog kabineta, nego i sa diskretnim “preporukama” moćnika da se odrekne nekih od najvažnijih i najmarljivijih saradnika! – saznaju “Novosti”.

    Ovaj novi politički zaplet, osim interesa velikih sila, diktiraju i napetosti u regionu i izazovi sa kojima će Srbija i buduća vlast biti suočena u narednim mesecima.

    Da je ovakav scenario moguć, praktično je juče najavio i sam mandatar:

    Pokušaću da formiram vladu u prvoj polovini avgusta. Ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo problema, nije nikakav hir u pitanju. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Ne želim da formiram vladu protiv koje bih bio i sam.

    Vučić je nakon obilaska Specijalne brigade Vojske Srbije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu rekao da “želi da vlada bude formirana na radost, jer će građani dobiti vladu koja će obezbediti najveći rast”:

    Ako budem uspeo biće uskoro, ako ne, formiraće je neko drugi, ali ću ga ja opet predložiti – zaključio je Vučić.

    Ovu iznenadnu opciju politička čaršija vidi kao pripremu za Vučićev manevar – da mandat za sastav vlade prepusti nekom iz svog partijskog tabora, a da on polako priprema kandidaturu za predsedničke izbore.
    Ipak, dobro obavešteni izvori „Novosti“ tvrde da Vučiću ne pada na pamet da ulazi u trku za fotelju na Andrićevom vencu i da je to plod mašte njegovih političkih protivnika.

    Ali, ovakva najava aktuelnog premijera svakako pobuđuje pažnju. Osim sa velikim apetitima svojih stranačkih saboraca, koji su nezadovoljni kadrovskim provetravanjem na poslednjoj izbornoj skupštini SNS, Vučiću posao dodatno otežavaju i globalne prilike koje će se svakako prelivati i na našu zemlju.

    Njegov zadatak je delikatan ne samo u personalnom smislu. Treba izabrati tim koji će moći da odgovori na izazove poput nove migrantske plime koja će, procenjuje se, ponovo zahvatiti Srbiju, pišu „Novosti“.

    Vrlo je škakljivo i pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom, jer se taj proces direktno dovodi u vezu sa našim putem u EU, iako je Beograd praktično primenio sve što je napisano u Briselskom sporazumu. U diplomatskim krugovima pominje se i da će 2017. godina biti posvećena rešavanju političke paralize u BiH, što pak može našu državu da stavi u nezavidan položaj zbog budućeg statusa Republike Srpske i konstantne težnje Sarajeva da je institucionalno potčini. Uz to, postoje operativni podaci službi da pojedine grupe u sadejstvu sa stranim centralama prilježno rade na političkoj i bezbednosnoj destabilizaciji regiona, pišu „Novosti“.

    A osim svega ovoga nužno je sprovesti hirurški precizno reformu javnog sektora u kojoj leže socijalne mine poput neizbežnih otkaza u „Železnicama“ i EPS, rešavanja statusa velikih i strateških sistema kao što su “Resavica”, “Galenika”, “Simpo”… Složena je jednačina za Vučića ili nekog džokera iz tabora naprednjaka, zaključuju „Novosti“.

    Izvor: BIZLife/Novosti/Blic

    What's your reaction?

    Komentari

    • jasna

      Sada, kada se radi o njegovoj koži, sve je teško i pod pritiskom. A pljuvao je po svim prethodnim vladama i vlastima, koje su posle 2000. godine nasledile bankrot državu u čijem uništenju je i on kao radikal učestvovao. Ovaj narod je sve to zaboravio i izabrao njega, neka sada pokaže šta ume i šta sme da uradi.

    • ALIJA

      VUČIĆU,MOLIM TE NEPOSUSTAJ.FORMIRAJ VLADU PO SVOM IZBORU I MIŠLJENJU. USKLADI ZAHTEVE BRISELA I MOSKVE TAKO ŠTO ĆEŠ ISPUNITI ŽELJU OBE STRANE.oSTAVI sps ENERGETIKU KAKO TRAŽI MOSKVA ,A POSTUPI PO TRAŽENJU BRISELA.SMENIO SI TVOG PRIJATELJA GAŠU BEZ DA JE TRAŽIO BILO KO,A ZAŠTO NEBI I SELAKOVIĆA.PA NIJE SE ON VENČAO SA MINISTARSTVOM PRAVDE,A I OVAKO NIJE BAŠ NIŠTA ZNAČAJNO UČINIO U TOM RESORU.NIJE NIKO NEZAMENKJIV.JEDINO ŠTO TE MOLIM KAO ČOVEK I KAO GRAĐANIN SRBIJE NEPRADAJ SE ,TI SI JEDINI KOJI SRBIJU VODIŠ MUDRO I ZA DOBROBIT OVOG NARODA,NAROD TE VOLI ,NAROD TE PODRŽAVA I ZATO NESMEŠ DA MU SADA OKRENEŠ LEĐA BEZ OBZIRA NA BILO KAKVE PRITISKE.vUČIĆU,ISKRENO TE POŠTUJEM I VOLIM KAO PREMIJERA,KAO ČOVEKA ,A NISAM NITI ĆU BITI ČLAN TVOJE STRANKE,A NI BILO KOJE DRUGE.

    • jasna

      Kakav Sevdalija?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE