Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto majmune vređaju u parlamentu?

    Piše: Milenko Vasović

    Niko to bolje nije definisao od Marije Obradović. Šta god da je po obrazovanju ova poslanica je u jednoj rečenici definisala kompletan politički život Srbije. Ne samo trenutno, već decenijama unazad. Sve studije i analize sociologa, psihologa i ostalih  nisu ni do kolena  Marijinoj izjavi.

    Verovatno znate šta je rekla: „Vi da vodite spoljnu politiku? Ovde ste pozvani da glumite majmune i zabavljate narod, odbrusila je ona koleginici iz Srpske radikalne stranke na sednici Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.

    Još je kasnije izjavila, izvinjavajući se i pravdajući, da je rekla samo ono što su svi mislili. Tačno, svi smo mi na neki način pozvani da glumimo majmune, naročito u vreme izbora, tada nas oni lažu, golicaju, bacaju nam banane, mere pritisak i broje zube. Češu nas po leđima i još ponegde dok nam ne izvuku glasove. Dakle, njena konstatacija ne odnosi se samo na radikale.

    Kad prođu izbori vođe čopora se potpuno izdvoje iz grupe, pljačkaju nas, lažu, smeju nam se, uteruju strah, menjaju partnerke i zakone, pričaju da su nepogrešivi i neustrašivi. Da sve to čine za naše dobro,

    Čak nas i tuku da bi nama bilo bolje. Ali ne vredi, majmun ostaje majmun, ni pljačka ni batine ne pomažu. Jednostavno majmuni nisu u stanju da shvate bolji život. Nije naučno potvrđeno, ali ima indicija da više puta izgovorena laž dovodi do anestezije i amnezije čopora.

    Neki stručnjaci za majmunska pitanja verovatno će reći da gospođa Obradović nije imala potrebe da se izvinjava zbog izgovorenog.

    I ako je nekome trebalo da se izvini to su majmuni koje je ona ponizila poredeći ih sa političarima. Jer u majmunskoj vrsti mnoge gadosti su nezamislive.

    Kada ste čuli da je neki majmun izdao prijatelja ili kuma zbog funkcije, da je kupio diplomu, da je prepisao doktorat. Nema krađe identiteta, nema prodaje glasova, nema kupovine presuda. To ne rade majmuni, zapravo to rade „majmuni“. Kada ste čuli da se predvodnik majmuna viđa s kriminalcima. Objektivno, ovde su majmuni poniženi.

    Ta divna stvorenja su toliko suptilna da bi od njih trebalo učiti. Ima jedna vrsta majmuna koja sve rešava kroz igru. Istraživači su utvrdili da kada između dva čopora narastu tenzije izdvoje se ženke i počnu jedna drugu da trljaju. Ostali čekaju da trljanje skine naboj. To bi moglo i u politici, bolje da se trljaju nego da razmenjuju šlepere optužbi. Čini mi se da su neki prvi potezi u tom pravcu učinjeni.

    Ima jedna grupa majmuna koja neodoljivo podseća na ljudsku vrstu, U toj grupi mlađa sestra je po hijerarhiji nadređena starijoj i tu nastaju problemi, kad mlađa počne da drži lekcije. To onda liči na neki parlament.

    A, opet, ima jedna vrsta koja ne sledi slepo vođu. Ako se neki alfa mužjak izdvoji i krene nekim neizvesnim, naopakim putem ostali neće da ga slede. Vide da budala vodi u propast. Moderni analitičari bi rekli da nije dobio podršku. I onda se zalutali vođa pokunjeno vrati čoporu. Ne deli lekcije ostalima, samo se povinuje većini. Pa, zašto onda vređati majmune u parlamentu?

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Komentari

    • paor Sopček Đura

      SJAJNO!!! Ova kolumna, po mom skromnom mišljenju, zaslužuje međunarodno priznanje!!! Kao anacionalni kosmopolita, pacifista i ateista, verujem u boga koji se zove Priroda u saradnji s naukom! Svog sina sam od malena vaspitavao u duhu: "Kada ti neko od drugara u šali ili zbilji kaže KONJU, MAJMUNE ili SLONE", zahvali mu se sine na komplimentu, zato što su ova bića, za razliku od nas ljudi, PLEMENITA i INTELIGENTNA bića koje je stvorila Majka Priroda!

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE