Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto malo srpskih firmi može da sarađuje sa Simensom?

    Generalni direktor Simens Srbija Ugo Ajhlinger kaže da je Simens započeo program „Postanite dobavljač“, ali da su uvideli da je u Srbiji mali broj firmi koje su kvalifikovane da budu dobavljači.

    „Analizom smo došli do zaključka da Srbiji nedostaje standardizacija. U toj oblasti smo radili sa Privrednom komorom Srbije da definišemo standarde za određena zanimanja, kao i za samu proizvodnju.“

    Fabrika u Subotici radi sa 300 dobavljača, koji ispunjavaju globalne standarde. U fabrici u Subotici godišnje je na raspolaganju za saradnju sa dobavljačima oko 200 miliona evra i logično je da za nas ovde u Srbiji rade srpske firme, kaže Ajhlinger za N1.

    On dodaje da ima firmi koje su zainteresovane da postanu dobavljači, ali im nedostaju sredstva da bi unapredili proizvodnju, modernizovali je, dobili ISO sertifikate i ispunili tražene uslove. „Bilo bi dobro da postoji i podrška Vlade takvim firmama. Mi imamo visoke standarde, ali kada ih neka firma ispuni, oni važe za ceo svet“.

    Na pitanje da li je i Simens deo poslovanja smestio u Srbiju zbog jeftine radne snage kaže da taj stav ima negativan prizvuk. „Jeftinu radnu snagu imate i u Kini i Indiji, ali ovde imate obrazovan, kvalifikovan kadar, ljude koji žele da rade.“

    Pozivam vas da dođete u našu fabriku u Subotici i da pričate sa zaposlenima. Oni su zadovoljni kako se odnosimo prema njima, kako su plaćeni. Pored toga, fabrike u Subotici ne bi bilo da nema prateće logisitike, autoputa, indistrijske zone. Postoje brojni aspekti, a ne samo jeftina radna snaga, kaže on.

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE