Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žene u EU daleko siromašnije od muškaraca

    Evropski parlament usvojio je rezoluciju o siromaštvu žena koje je izraženije i kontinuirano više u odnosu na muškarce.

    Rezolucija „Siromaštvo: rodna perspektiva“, koju je pripremila zastupnica Maria Arena (S&D, Belgija), poziva na podsticanje zapošljavanje žena, smanjivanje razlike u platama i penzijama između žena i muškaraca, osiguranje plaćenog porodiljskog odsustva i pomoć u usklađivanju privatnog i poslovnog života.

    Maria Arena upozorava da je broj siromašnih žena kontinuirano viši nego muškaraca. Prema zadnjim podacima Eurostata, u EU je siromašno gotovo 64,6 miliona žena i 57,6 miliona muškaraca, a mere štednje su, uz ekonomsku krizu zadnjih godina, povećale nejednakosti.

    Zastupnici stoga pozivaju Evropsku komisiju i države članice da podstiču zapošljavanje žena, posebno iz društveno marginalizovanih grupa.

    Pozivaju i na razvoj pristupačnih i kvalitetnih javnih usluga za brigu o deci i starijim članovima porodice i prilagodljive, ali sigurne uslove rada koji će koristiti i ženama i muškarcima.

    S tim u vezi, države članice pozivaju se da pojačaju borbu protiv neprijavljenog rada, nesigurnih radnih mesta i zloupotrebe netipičnih ugovora o radu.

    Upozoravaju isto tako da su se pojavile nove kategorije siromašnih žena – mlade žene s diplomama koje su osuđene na nesiguran poslovni život i prihode koji retko premašuju prag siromaštva.

    Zastupnici su ponovno pozvali Komisiju da revidira postojeće zakonodavstvo kako bi se smanjile razlike u platama i penzijama između žena i muškaraca.

    https://www.bizlife.rs/vesti/svaka-druga-zena-u-srbiji-u-riziku-od-siromastva/

    https://www.bizlife.rs/vesti/rzs-prepolovio-statistiku-poverenice-o-siromastvu/

    Izvor: Index

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE