10 GODINA POSLE: Koliko CEFTA znači Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 GODINA POSLE: Koliko CEFTA znači Srbiji?

  Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) dao je dobre rezultate i zemlje potpisnice sporazuma tri četvrtine spoljnotrgovinske razmene obave međusobno.

  To je istakao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić na konferenciji o rezultatima primene CEFTA sporazuma u proteklih 10 godina.

  On je rekao da je u tom periodu trgovinska razmena Srbije povećana dva i po puta i da su zemlje centralne Evrope drugi trgovinski partner, posle EU. “Tako dobri rezultati postignuti su zahvaljujući tome što je prioritet dat ekonomiji i što je ekonomija išla putem, a politika šumom”, rekao je Ljajić.

  Dodao je da je pre deset godina trgovinska razmena Srbije sa zemljama CEFTA iznosila 1,8 milijardi evra, a sada je 2,8 milijardi, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu”, rekao je Ljajić.

  Srbija je prošle godine četiri puta više izvezla u te zemlje nego što je uvezla, a koliko CEFTA znači za Srbiju govori podatak da u Bosnu i Hercegovinu više izvozi nego zajedno u SAD, Rusiju i Kinu, te tri puta više nego u Francusku”, rekao je Ljajić.

  Ljajić je istakao da se mora ići dalje u susret problemima kako bi se napravio sporazum “više od CEFTA, a manje od carinske unije”.

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je da je pored trgovinske razmene, važno i to što CEFTA pruža priliku da male kompanije iskorače na inostrano tržište i time steknu prva iskustva za osvajanje većih i konkurentnijih tržišta.

  “Bolju saradnju ometaju necarinske barijere, dosta ih je ukinuto, ali i dosta je novih uvedeno”, rekao je Čadež.

  CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su 2006. godine Srbija i UNMIK/Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, BiH, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Moladavija. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su po ulasku u EU istupile iz sporazuma.

  Izvor: Beta

  Foto: CEFTA/screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE