11 mudrosti iz nezaboravih govora: Stiv Džobs, Denzel Vošington, Džon Bon Džovi savetuju diplomce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  11 mudrosti iz nezaboravih govora: Stiv Džobs, Denzel Vošington, Džon Bon Džovi savetuju diplomce

  Na poznatim Univerzitetima u Americi, običaj je da na kraju školske godine dođe neka istaknuta, ostvarena i poznata ličnost, i održi govor diplomcima. Takvi govori se obično pamte, prepričavaju, iz njih se izvlače citati i mudrosti. Jedan od takvih je i “Ovo je voda”, Dejvida Fostera Volesa.

  Sajt Reader’s digest kompilirao je neke od najvećih mudrosti iz govora poznatih, poput Stiva Džobsa, Elen Dedženeris, i drugih.

  Stiv Džobs (Steve Jobs); Stanford University, 2005.

  “Ne možete da povežete tačkice gledajući napred, možete da ih povežete gledajući unazad. Zato morate da verujete da će se tačkice nekako povezati u budućnosti. Morate da verujete u nešto – intuiciju, sudbinu, život, karmu, bilo šta. Ovakav pristup nikada me nije izneverio, i promenio mi je život.”

  Elen Dedženeris (Ellen DeGeneres); Tulane University, 2009.

  “Definicija uspeha se menja. Uspeh je živeti život sa integritetom i ne dozvoliti vršnjacima da vrše pritisak na vas da budete nešto što niste. Pratite svoje strasti, ostanite odani sebi, nikada nemojte da pratite tuđ put; osim ako ste u šumi, izgubljeni ste i vidite put, onda bez sumnje treba da ga pratite.”

  Denzel Vošington (Denzel Washington); University of Pennsylvania, 2011.

  “Otkrićete da ništa u životu nije vredno osim ako rizikujete. Padnite ako treba. Svaki neuspešni eksperiment je jedan korak bliže uspehu. Treba da rizikujete. Sigurno ćete doživeti neuspeh u nekoj tački svog života. Prihvatite to. Izgubićete. Prihvatićete sebe. Nikada nemojte da se obeshrabrujete. Nikada ne gledajte unazad. Dajte sve od sebe. I kada padate kroz život, padajte samo napred.”

  Leonard Nimoj (Leonard Nimoy), američki glumac i reditelj; Boston University College of Fine Arts, 2012.

  “Vozio sam taksi noću, tako da bih mogao preko dana da idem na audicije. Jedne noći pokupio sam Džeka Kenedija ispred “Bel Air” hotela. Da, baš tako, Džeka Kenedija. Senator Masačusetsa u to vreme i kasnije predsednik. Pričali smo o karijerama, politici i šou-biznisu, i složili smo se da imamo mnogo toga zajedničkog. Možda previše zajedničkog. Rekao je: “Jaka je konkurencija u tvom poslu, baš kao i u mom,” a onda je rekao ovo: “Zapamti da uvek ima mesta za još jednog dobrog.” Ovo su reči prema kojima treba živeti, i to sam i uradio.”

  Šonda Rajms (Shonda Rhimes), scenaristkinja, režiserka i producentkinja; Dartmouth, 2014.

  “Želite da budete pisci? Pisac je neko ko piše svakog dana, zato počnite da pišete. Nemate posao? Nađite ga. Bilo koji. Nemojte da sedite kod kuće i da čekate da se desi čudo. Ko ste vi? Princ Vilijam? Ne. Nađite posao. Idite da radite. Radite nešto dok ne nađete nešto drugo.”

  Tim Minčin (Tim Minchin), komičar, pisac, glumac, muzičar; University of Western Australia, 2013.

  “Amerikanci u šou-emisijama za talente uvek govore o svojim snovima. Nikada nisam imao te neke velike snove. I zato sam pasionirano branio posvećenost za postizanje kratkoročnih ciljeva. Budite mikro-ambiciozni. Spustite glavu i radite sa ponosom šta god da je ispred vas… nikada ne znate gde ćete završiti. Samo budite svesni da će se sledeća vredna prilika verovatno naći tu negde, u vašoj blizini. I zato bi trebalo da budete pažljivi kada imate te velike snove. Ako je vaš fokus suviše ispred vas, nećete videti tu sjajnu stvar koja vas čeka odmah iza ugla.”

  Džordž Sonders (George Saunders), književnik; Syracuse University, 2013.

  “Radite one stvari koje vas stavljaju pred velika pitanja, i izbegavajte stvari koje vas umanjuju i čine vas beznačajnim. Taj svetlosni deo vas koji stoji iza vaše ličnosti – vaša duša, biće mnogo svetlija i jasnija.”

  Arijana Hafington (Arianna Huffington); Vassar College, 2015.

  “Na raspologanju nam je, ako imamo sreće, oko 30.000 dana za igranje igre života. I verujte mi, to nije morbidno. U stvari, to je mudrost koja će staviti sve neizbežne neuspehe i odbijanja i razočarenja i slomljena srca u jednu perspektivu.”

  J.K. Roling (J.K. Rowling); Harvard University, 2008.

  “Neuspeh znači sklanjati sve nepotrebno. Prestala sam da se pretvaram da sam neko drugi, i počela sam da usmeravam svoju energiju u završavanje jedinog posla koji mi je zaista važan. Da sam uspela u nečemu drugom, možda ne bih uspela u jednoj oblasti za koju verujem da joj jedino pripadam. Bila sam oslobođena, jer me je moj najveći strah napustio, i, i dalje sam imala ćerku koju obožavam, i imala sam staru kucaću mašinu i veliku ideju. Tako da je samo dno bilo solidna osnova na kojoj sam ponovo izgradila svoj život.”

  Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi); Monmouth University, 2001.

  “Ništa nije tako važno kao strast. Šta god da radite u svom životu, radite to sa strašću. Svetu ne treba još jedna siva. S druge strane, ne možemo da se zasitimo boja. Mediokritetstvo nije ničiji cilj, a ne bi trebalo da bude ni savršenstvo. Nikada nećemo biti savršeni. Ali zapamtite formulu SUM: STRAST + UPORNOST = MOGUĆNOST.”

  Ana Kvindlen (Anna Quindlen), autorka i novinarka; Villanova University, 2000.

  “Nikada nemojte da pomešate ova dva, svoj život i svoj posao. Drugo je samo deo prvog.”

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE