Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čeka nas vruća budućnost – zbog jačih toplotnih udara mortalitet će porasti

    Učinak pojačanja toplotnih udara mogao bi se ublažiti smanjenjem emisija CO2, ali svi predviđeni scenariji dosad nisu obećavajući

    Broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih toplotnim udarima i dugotrajnim periodima visokih temperatura koji su direktna posledica globalnog otopljavanja naglo će se povećati u narednim godinama, upozoravaju istraživači s Fakulteta za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

    „Naše istraživanje nastoji da odredi učinak pojačanja toplotnih talasa na ljudski mortalitet. Za velike gradove kao što je, na primer Čicago, učinak će biti velik i dalekosežan i potencijalno katastrofalan“, rekao je Roger Peng, vodja istraživanja.

    Očekujemo da bi učinak mogao biti znatno manji zahvaljujući konkretnim ublažavajućim naporima poput smanjenja emisije CO2, dodao je. U svojoj analizi, Peng je s kolegama razvio tri moguća scenarija (od kojih ni jedan nije pozitivan) vezanih za klimatske promene koje obuhvataju period između 2081. i 2100. godine.

    Scenariji su temeljeni na procenama i podatcima iz sedam globalnih klimatskih modela, zatim podatcima o mortalitetu i zagađenju vazduha u gradu Čicagu iz razdoblja od 1987. do 2005. godine.

    Istraživači su izračunali da će povećanje broja smrtnih slučajeva izazvanih toplotnim udarima i talasima biti veliko – od 166 do 2.217 smrti godišnje (dakle, samo za grad Čicago). Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Environmental Health Perspective.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE