Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crni pirinač – kinesko blago koje je Zapad prevideo

    Nekada „Zabranjeni pirinač“ danas ima sasvim drugačiji status zahvaljujući stručnjacima koji su otkrili da obiluje antioksidantima, vlaknima i vitaminom E

    Crni pirinač u Kini ima status gotovo svete hrane, dok ju je Zapad na neki način prevideo. Šteta, jer naučnici tvrde da bi ta namirnica mogla biti novi član grupe koja nosi naziv superhrana. Crni pirinač ima malo šećera, ali je prepuna vlakana i biljnih materija koje su dobre za srčane bolesti i razne vrste raka. Tim stručnjaka sa LSU-a (Louisiana State University) analizirao je uzorke mekinja crnog pirinča uzgojene na jugu SAD-a i pronašao ogromne količine u vodi topivih antioksidanata antocijanina. Oni su zaslužni za pigmentaciju raznog voća i povrća poput borovnica i crvenih paprika. Dakle, oni crni pirinač čine crnim, da se tako izrazimo.

    Ovi antioksidanti čiste štetne molekule iz tela, štite arterije i sprečavaju oštećenja DNK koja vode do pojave raka. Dr. Zhimin Xu, inače stručnjak za hranu, kaže da u samo jednoj kašiki crnog pirinča ima više antocijanina nego u kašiki borovnica, ali s manje šećera i više vlakana i vitamina E.

    Logika je jasna – poznato je da su borovnice izuzetno zdrave i ujedno vrlo popularne za jelo pa onda nema razloga da isto ne bude i s crnim pirinčem. Inače, pre nekoliko vekova ova je namirnica nosila nadimak „Zabranjeni pirinač“ jer su je smeli jesti samo pripadnici plemstva. Danas joj je najveća upotreba kod ukrašavanja azijskih jela, sušija i raznih deserta. Prilikom obrade pirinča mlinari skidaju spoljni sloj zrna kako bi dobili smeđi ili rafinisani beli pirinač koji konzumiramo i mi pored ostatka zapadnoga sveta. Navodno je smeđi pirinač bolji od belog jer sadrži više vitamina E i antioksidanata.

    Ali dr. Xu uverava da je pirinač crnog  i ljubičastoga pigmenta najbolji. Pored svega navedenog crni pirinač bi se mogao iskoristiti i u vidu zdravih prirodnih bojila. Nemali je broj istraživanja koja su pokazala da su veštačke boje povezane s nastankom raka i problemima u ponašanju dece.

    Detalji istraživanja predstavljeni su  na 240. Nacionalnom skupu Američkog hemijskog društva u Bostonu. Ipak, to ne znači da će samo jedna namirnica činiti čuda. Uravnotežena prehrana je ključ. A ubacivanje ponekog zrna crnog pirinča u nju može samo koristiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE