Danas je Svetski dan higijene ruku u bolnicama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas je Svetski dan higijene ruku u bolnicama

  Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava se danas, a stručnjaci ukazuju da je to jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za celokupno društvo.

  Taj dan, odnosno 5. maj, u zdravstvenim ustanovama se, na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, u okviru kampanje “Sačuvajte živote – operite svoje ruke”, obeležava u 146 zemalja, u 12.622 do sada registrovane bolnice, saopšteno je ranije iz Ministarstva zdravlja.

  Toj kampanji su se priključile 33 bolnice u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je higijena ruku u zdravstvenim ustanovama jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge.

  Takođe utiče na smanjenje broja neželjenih događaja u zdravstvenoj ustanovi, omogućava velike uštede smanjenjem potrošnje lekova, laboratorijskih i drugih analize i utiče na skraćenje dužine hospitalizacije.

  Ministarstvo zdravlja Srbije, Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokrenuli su 2008. godine Nacionalnu kampanju higijene ruku u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja je prerasla u Nacionalni program pod nazivom “Čiste ruke-bezbedne ruke”.

  Povodom obeležavanja Svetskog dana higijene ruku, danas će biti održana konferencija za novinare, na kojoj će govoriti predstavnici Ministarstva zdravlja, Republičke stručne komisije za nadzor nad bolničkim infekcijama i Instituta za javno zdravlje Srbije.

  Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici saopštio je da je u toj ustanovi postavljen veliki broj lako dostupnih najsavremenijih senzor uređaja za dezinfekciju ruku sa sredstvom na bazi alkohola, koji se nalaze u svim bolesničkim sobama, hodnicima i liftovima.

  U saopštenju instituta navodi se da je on prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja se, u skladu sa stavom da je prevencija najbolja zaštita od bolesti, 2009. godine priključila globalnoj kampanji Svetske zdravstvene organizacije pod nazivom: “Operite ruke – sačuvajte živote”, čiji je cilj da se nivo higijene ruku u bolnicama podigne na još viši nivo.

  Međunarodna akcija “Operite ruke – sačuvajte živote” je značajan deo edukacije zdravstvenih radnika posvećene poboljšanju i održavanju higijene ruku na pravi način i u pravo vreme kako bi se na adekvatan način smanjio broj bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

  Njen glavni cilj je prepoznavanje i kontrola potencijalnih infekcija kao čvrsta i neophodna osnova za bezbedno lečenje pacijenata kao i podržavanje sistema zdravstvene zaštite koja je u vezi sa bolničkim infekcijama i njihovim posledicama.

  Povodom obeležavanja Svetskog dana čistih ruku u zdravstvenim ustanovama Institut za KVB Vojvodine organizovaće projekciju pet kratkih filmova koji se bave održavanjem čistoće ruku u bolničkim uslovima, a koji će biti prikazani medicinskom osoblju i pacijentima na više plazma televizora postavljenih u čekaonicama i hodnicima Instituta.

  Tom prilikom će pacijentima biti deljeni i flajeri na temu kardiovaskularnih bolesti, njihove prevencije uzroka i lečenja, kao i uputstva o ponašanju u slučaju pojave njihovih simptoma, a svaki zaposleni u Institutu će dobiti praktični edukativni flajer.

  Medicinsko osoblje Instituta za KVB Vojvodine redovno prolazi obuku, treninge i kontrole održavanja higijene ruku koju sprovode za to specijalno osposobljeni edukatori, podseća se u saopštenju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE