15 milijardi za subvencionisanje novih radnih mesta - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  15 milijardi za subvencionisanje novih radnih mesta

  Za subvencije za novootvorena radna mesta planirano je u budžetu za ovu godinu 15 milijardi dinara, što je oko 2,5 milijardi dinara više nego prošle godine i najviše u poslednjih dvanaest godina od kada su patentirane.

  Ipak, napravljen je zaokret i ova vrsta podsticaja dodeljivaće se ubuduće prevashodno za zapošljavanje radnika u fabrikama, a delom i za sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, piše Politika.

  Za razliku od prošle godine, kada su uz proizvodni sektor subvencionisane i oblasti usluga međunarodne trgovine i hotelskog smeštaja, ove godine toga više nema. Kako u Ministarstvu privrede kažu za Politiku, ove uredbe su razdvojene, a doneće se nove za prehrambenu industriju.

  Uredbom o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, koju je Vlada Srbije usvojila krajem prošle nedelje, predviđeno je da, osim za otvaranje novih radnih mesta u proizvodnji, podsticaji mogu biti dodeljeni i za usluge servisnih centara i podršku poslovnim operacijama.

  To su, kako je objašnjeno, usluge koje se putem informaciono-komunikacionih tehnologija pružaju prevashodno korisnicima van teritorije Republike Srbije. Da bi se dobio podsticaj minimalna vrednost investicije treba da bude 150.000 evra i da se zaposli 15 novih radnika na neodređeno vreme.

  U pogledu visine podsticaja za proizvodni sektor ništa nije promenjeno u odnosu na 2018. godinu i kreću se od 3.000 evra po radnom mestu u najrazvijenijim sredinama, do 7.000 evra po novozaposlenom za investitore u devastiranima područjima.

  Uredbom je precizirano da se novac ne može dodeliti za realizaciju investicionih projekata u sektoru saobraćaja, razvoja softvera, osim ako nije u funkciji unapređenja proizvoda, proizvodnog procesa ili pružanja usluga servisnih centara, ugostiteljstva, igara na sreću, trgovine, proizvodnje sintetičkih vlakana, uglja i čelika, rudarstva, duvana….

  Prema podacima Razvojne agencije Srbije od 2007. godine privučeno je 22,8 milijardi evra stranih direktnih investicija. Najviše ih je bilo 2011. godine – čak 3,5 milijardi evra, dok su 2017. godine iznosile 2,4 milijarde. U prvih šest meseci 2018. iznosile su 1,4 milijarde evra.

  Najviše je investirano u automobilsku industriju (16,4 odsto), industriju hrane, pića i poljoprivredu (11,1 odsto), tekstil i obuću (9,4 odsto)…

  Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine Izmene i dopune zakona o ulaganjima, u kome je naglašena jednakost domaćih ili stranih, fizičkih ili pravnih lica koja se mogu pojaviti kao ulagači. Domaći i strani ulagači izjednačeni su u pogledu prava na oslobođenje od carinskih i drugih dažbina prilikom investiranja.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE