Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska simfonijska džez svita trubača Stjepka Guta

    Autorska kompozicija „Srpska simfonijska džez svita“ proslavljenog srpskog trubača Stjepka Guta, čiji su koautori trojica inostranih umetnika izuzetne internacionalne karijere, premijerno će biti izvedena 4. juna u Centru „Sava“, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Višestavačnu kompoziciju, koju uz Guta potpisuju i kontrabasista Patrik O’Liri, bubnjar Denis Makrel i pijanista Renato Kiko, u trajanju od sat i dvadeset minuta izvešće Simfonijski orkestar RTS, Hor Obilić, AKUD Branko Krsmanović i džez kvartet pod upravom dirigenta Bojana Suđića.

    Upravo Suđića je trubač velike međunarodne karijere Gut označio kao glavnog „krivca“, pokretača ovog projekta. „Ideja za nastanak srpske džez svite potekla je od mog dragog kolege Suđića koga veoma cenim ali sa kojim do sada nisam sarađivao, on je predložio da se svira malo komercijalniji program kao što radi Simfonijski orkestar u Bostonu i da izvor bude narodna srpska pesma koja je „preživela“ vekove“, ispričao je poznati džez trubač Gut.

    Umetnik koji je, kako je kazala direktor Jugokoncerta Biljana Zdravković, lepo ime naše zemlje pronosio svetom više decenija, često izvodeći džez obrade poznatih pesama iz bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda, uz pomoć prijatelja muzičara odabrao je 12 izvornih pesama za svoju simfonijsku džez svitu. Izbor obuhvata više starih, narodnih pesama iz svih krajeva gde ima srpskog naroda: pesme iz Vojvodine, Južne Srbije, Istočne i Zapadne Srbije, sa Kosova, iz Stare Srbije (današnje Makedonije), kao i srpske pesme iz Bosne i Krajine, spojene u svitu kao tri vrste muzike: izvorne narodne muzike, klasične simfonijske muzike i klasičnog džeza.

    Na premijernom izvođenju Srpske svite kao solista nastupiće džez trubač Gut uz klasičnu džez ritam sekciju: kontrabas O’Liri, džez ambasador Stejt Departmenta, bubnjevi Makrel, umetnički vođa slavnog Kaunt Bejzi orkestra i klavir Kiko, profesor džez improvizacije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu.

    Dirigent Suđić je istakao da je potrebno imati želju za umetničkom avanturom da se uđe u ovakav projekat i da mu je drago što je Gut odmah odreagovao na njegov predlog. „Mi smo nacija sa bogatim izvornim motivima a siroti u njihovoj obradi, malo je srpskih kompozitora prepoznalo ogromno blago izvorne narodne muzike, i dalje nam ostaju „Ohridska legenda“ i „Koštana“, nemao čak nijedno simfonijsko kolo“, kazao je Suđić. On je istakao da su džezisti pre klasičara videli veću mogućnost obrade narodnih motiva i da mu je čast da učestvuje u ovom projektu. „Siguran sam da će publika i kritika u subotu uživati u pravoj koncertnoj poslastici“, kazao je Suđić.

    Džez trubač Gut je već ostvario dve izuzetno uspešne produkcije: Skice sa Balkana i Afro-balkanske skice, takođe bazirane na balkanskom melosu. Po mišljenju poznavalaca i kritičara, one su do sada najozbiljniji reprezent ogranka srpskog džeza koji nosi i etno pridev. Gut je ispričao da je jednu od 12 pesama iz Svite „Cveće caftnalo“ izveo sa Bostonskim orkestrom pred legendarnim trubačem Luisom Smitom koji je bio oduševljen energijom naše pesme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE