Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvođači nuklearne energije za testiranje reaktora

    Zvaničnici skoro 30 zemalja koje proizvode nuklearnu energiju pozvali su juče da se u svim reaktorima sprovedu testovi, posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj centrali „Fukušima Daići“ koja je izazvala veliku zabrinutost.

    Većina učesnika sastanka Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20), kojoj trenutno predsedava Francuska, založila se za sprovođenje stres-testova, kojima će se utvrditi koliko nuklearne centrale mogu da izdrže velike katastrofe, kao što su zemljotres i cunami koji su u martu pogodili japansku nuklearku.

    „Nesreća u Fukušimi u Japanu sve nas je potresla i neophodno je da brzo izvučemo lekcije, da unapredimo i podignemo naše standarde i saradnju u nuklearnoj bezbednosti“, izjavila je francuska ministarka za životnu sredinu Natali Košćuško-Morize.

    Članice Grupe osam (G8) složile su se na samitu u Francuskoj prošlog meseca da su potrebna stroža pravila nuklearne bezbednosti.

    U ovom trentuku ne postoje međunarodni obavezni propisi u oblasti nuklearne bezbednosti, nego samo preporuke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), za čije sprovođene su nadležni nacionalni regulatori.

    Zvaničnici G20 su se složili da je potrebno pojačati ulogu IAEA, koja će organizovati sastanak na ministarskom nivou od 20. do 24. juna u Beču.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE