Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojena Strategija pošumljavanja Beograda

    Odbornici gradske skupštine usvojili su danas Strategiju pošumljavanja područja Beograda, koja predviđa da se u narednih 10 godina pošumi površina od oko 50.000 hektara.

    Ukupan iznos sredstava potrebnih za pošumljavanje procenjuje se na oko 100 miliona evra.

    Prema rečima gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, Strategija obuhvata izradu dokumenata koji bi doprineli podizanju kvaliteta životne sredine, zaštiti biodiverziteta i racionalnom korišćenju šumskih resursa.

    „Pošumljenost Beograda je oko 13 odsto“, kazao je Trivan obrazlažući predlog Strategije i istakao da je cilj je da se ona u narednih 10 godina poveća sa posebnim akcentom na centralne gradske opštine, kao što su Stari Grad, Savski Venac i Vračar.

    Trivan je kazao da će u 2011. godini akcenat biti stavljen na posumljavanje Barajeva, Surčina, Makiša i Kovilova, i predložio gradskim odbornicima da pošumljavanje započnu na Makišu, tako što će svako zasaditi po jedno drvo.

    On je dodao da će uz posumljavanje većih površina biti pravljeni i „urbani džepovi“, ozelenjavani krovovi i fasade.

    Pošumljavanje teritorije Beograda, prema Strategiji, treba da obezbedi smanjenje zagadjenosti vazduha, nivoa buke, zaštitu priprodnih i kulturnih dobara, kao i racionalno korišćenje prirodnih resursa i gradjevinskog zemljišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE