Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba ponuda i tražnja stoke

    Na većini stočnih pijaca u Srbiji prošle sedmice zabeležena je slaba ponuda i tražnja svih kategorija goveda, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).
     
    Na stočnoj pijaci u Obrenovcu od 20. do 26. juna, evidentirana je slabija ponuda teladi i tovne junadi u odnosu na prethodnu sedmicu i to kako grla simentalske (SM), tako i holštajn-frizijske rase (HF). Cene su uglavnom zadržale prošlonedeljni nivo, a kako je ukazano, prodaja je bila veoma loša jer je jako mali broj posetilaca bio zainteresovan za kupovinu teladi, tovne junadi i junica.

    Izostala je i prodaja priplodnih junica i krava za klanje, kao i prethodnih nedelja.

    Najčešća prodajna cena ženske teladi na stočnoj pijaci u Kraljevu iznosila je 270 dinara za kilogram (kg), dok su se muška grla prodavala po ceni od 330 dinara za istu količinu.

    Obim ponude svih kategorija goveda bio je uobičajen, a tražnja ovih grla na prošlonedeljnom nivou.

    Ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda na stočnoj pijaci u Čačku protekle nedelje bila je dosta loša, a razlog za to bilo je veoma toplo vreme i otežan transport grla do pijace.

    Otkupna cena teladi u klanicama zlatiborsko-moravičkog regiona bila je od 300 do 350 dinara po kg za mušku telad, dok su ženska grla otkupljivana po ceni od 280 do 300 dinara za kg.

    Tovna junad su otkupljivana po ceni od 160 do 190 dinara, a junice od 140 do 150 dinara za kg.

    Najčešća otkupna cena krave za klanje, kako grla HF tako i grla SM rase, iznosila je 100 dinara po kg, kao i prethodne nedelje.

    Zbog sezonskih radova, mali broj poljoprivrednih proizvođača je dovozio stoku na stočnu pijacu u Loznici, a teladi i ostalih kategorija goveda nije bilo u ponudi.

    I u klanicama na podrucju mačvansko- kolubarskog regiona obim ponude goveda bio je veoma slab protekle sedmice.

    U Vranju je zabeležena manja ponuda i potražnja goveda na stočnoj pijaci u odnosu na protekli period.

    Promet i cena žive stoke u klanicama na području pčinjskog regiona bili su bez većih odstupanja u odnosu na prošli period.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE