Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski halal izvoz povećan 22 odsto

    Suprotno uvreženom mišljenju kako je halal certifikat najteže dobiti za meso, certifikat za “dozvoljeno” prema islamskim verskim zakonima vrlo je teško zadovoljiti u pekarstvu.
     
    Postoji, naime, celi niz aditiva, enzima i drugih dodataka koji moraju i sami imati halal certifikat. Od prošle godine u Hrvatskoj samostalno deluje Centar za certificiranje halal kvalitet, a njen ravnatelj, dr. Aziz Hasanović i sekretar Aldin Dugonjić održali su juče osječkim hotelijerima i predstavnicima prehrambenih industrija predavanje o proceduri halal certificiranja.

    – No valja znati da je halal mnogo više od hrane, on ima znatno širu dimenzija koja se odnosi i na odevanje, ponašanje, ugostiteljstvo pa i bankarstvo. Mi smo jedina ustanova u državi koja je nadležna za izdavanje cetifikata, a naš certifikat ne podleže recertifikaciji više nigde u svetu – istaknuo je dr. Hasanović.

    Hrvatska je regionalni lider u halal proizvodnji, do kraja godine očekuje se da bi, uz postojećih dvadeset, još toliko firmi, uglavnom prehrambenih, dobilo certifikate za svoje proizvode i usluge. Hrvatska je prošle godine zabeležila povećanje izvoza u tom segmentu od 22 posto, a reč je o potencijalnom tržištu od ukupno 44 islamskih i muslimanskih zemalja s gotovo 1,3 milijarde stanovnika. Trenutno, halal tržište se procenjuje na 635 milijardi američkih dolara godišnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE