Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Seminar o letnoj rezidbi voćki

    Inženjer voćarstva Milutin Misimović sa Poljoprivrednog instituta Banjaluka izjavio je da malo voćara, pogotovo starijih, zna da postoji letna rezidba jabuka, krušaka i šljiva, te na koji način izvršiti proređivanje plodova sa ciljem većih prinosa.
     
    Misimović je tokom seminara za oko 30-ak voćara istakao da savremenim metodama rezidbe treba pokušati da  prinosi budu povećani. On je praktično pokazao kako se vrši rezidba, uz napomenu da to treba činiti u junu, julu i avgustu.
     
    Ninko Gužvić, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Srbac, izjavio je da je ovo prvi seminar ove vrste po osnovu sporazuma o poslovnoj saradnji između opštine i Poljoprivrednog instituta Banjaluka.
     
    Gužvić je rekao da u srbačkoj opštini ima samo desetak većih poljoprivrednih gazdinstava koja se intenzivnim voćarstvom bave na površini od 55 hektara, što je nedovoljno ako se imaju u vidu izvanredni uslovi za uzgoj šljiva, i jabuka u ravničarskom delu opštine.
     
    Voćar Dragoljub Kasagić odabran je za domaćina seminara, jer na svom imanju ima sedam hektara zasada jabuka i krušaka, a uz to u selu Brezovljani, desetak kilometara od njegovog poseda, na državnom zemljištu koje je dobio na koncesije, zasadiće jabuke i kruške na površini od 30 hektara.
     
    Kasagić na imanju ima Meteorološku stanicu koja ne samo njemu, već i drugim voćarima služi za određivanje parametara i utvrđivanje termina za prskanje voća protiv biljnih bolesti i štetočina.
     
    On je sugerisao kolegama da obavezno uvedu navodnjavanje po sistemu „kap po kap“ i počnu pripreme za podizanje zaštitnih žičanih mreža iznad voćnjaka, jer je to jedini siguran metod za zaštitu plodova od grada, a košta 20.000 KM po hektaru.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE