Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina prodaje dolare i kupuje evre

    Današnji izveštaji svetskih berzi ukazuju da Kina poslednjih nedelja prodaje krupne partije američkih dolara iz svojih deviznih rezervi i kupuje evre, objavili su svetski mediji.

     
    Eksperti londonskog Sitija su proračunli da centralna banka Kine dnevno „prodaje do dve milijarde dolara i trećinu transferiše u evro“. Zapadne banke procenjuju da su trenutne devizne rezerve Kine na nivou od tri biliona dolara, prenela je ruska agencija Itar Tas.
     
    Vrednost evra i danas raste u odnosu na američku valutu, tako da se jedan evro menja za 1,4475 dolara. U prvoj polovini današnjeg berzanskog poslovanja zajednička evropska valuta je poskupela u odnosu na američku za 0,27 odsto.
     
    Interesovanje investitora za evro je pojačano nakon što je parlament Grčke u sredu usvojio nov petogodišnji program oštre štednje, a danas izglasao konkretne korake ka njegovoj realizaciji.
     
    Kineski premijer Ven Đabao je tokom nedavne višednevne turneje po Evropi najavio veća ulaganja kineskog kapitala i produbljivanje privredne saradnje sa evropskim zemljama.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE