Kako da se zaštitimo od gubitka pamćenja?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da se zaštitimo od gubitka pamćenja?

  Redovni pregledi kod zubara i oftamologa, kao i prevencija prehlada, značajno smanjuju rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti.


  Naučnici tvrde da redovni pregledi, čuvanje zdravlja i aktivnost smanjuju rizik od demencije i sličnih stanja do kojih bi moglo doći u kasnijem stadijumu života. Oni su identifikovali niz bolesti i bolnih stanja koja povećavaju rizik, a to su artritis, slab vid, slomljene kosti i loši zubi, piše Dejli mejl.

  Ukoliko osoba pati od jednog od ovih stanja, rizik je neznatno veći, ali ukoliko se radi o kombinaciji ovih stanja, rizik od razvoja Alchajmerove bolesti je dvostruko veći nego inače. Kanadski naučnici su proučavali kako problemi sa vidom, sluhom, prehladama, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i lošim zubima utiču na povećanje šansi za razvoj Alchajmerove bolesti i sličnih, povezanih stanja.

  Oni tvrde da normalna, zdrava osoba ima 18 posto šansi da oboli od ove bolesti u nekom periodu svog života. Ovaj rizik se povećava za 3,2 posto za svaku novu bolest od koje oboli. Otkrića su objavljena u časopisu “Neurology”. Ovo su novi dokazi da zdrav način života može sprečiti demenciju.

  Prethodna istraživanja su pokazala da visok nivo holesterola, problemi sa srcem, gojaznost i konzumiranje cigareta značajno povećavaju rizik. Naučnici veruju da demencija može biti uzrokovana lošom cirkulacijom u mozgu što dovodi do oštećivanja krvnih sudova i ćelija.

  Eksperti kažu da uprkos tome što artritis, loš vid i sluh povećavaju rizik, redovni pregledi i odlazak stomatologu ipak mogu smanjiti šanse za oboljevanje od demencije. “Ljudi koji su u slabijoj formi i koji se manje kreću, u većoj su opasnosti od oboljevanja od demencije. Veoma je važno održavati fizičko stanje i dobro zdravlje”, rekla je dr Meri Džekson.

  “Opširno istraživanje je donelo mnogo intrigantnih i neočekivanih rezultata. Biće zanimljivo videti da li će nova istraživanja pokazati isto. Prerano je zaključivati da li pomenuti zdravstveni problemi zaista povećavaju rizik od demencije, ali je zasigurno koristan savet da učinimo sve što je moguće kako bi čuvali svoje zdravlje”, izjavila je Rebeka Vud iz britanskog Centra za istraživanje Alchajmerove bolesti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE