Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Anestezije odlažu operacije

    Kada ujutru prebroje anesteziologe, u KBC „Bežanijska kosa“ zaključe da toga dana od ukupno pet operacionih sala mogu da otvore četiri, ili – samo tri. Zbog manjka kadra operacije se odlažu, a posledice loše vođene zdravstvene politike, s kojom je Srbija došla u situaciju da na birou ima 2.000 nezaposlenih lekara, uz manjak, čak, 300 anesteziologa, osećaju se u svim bolnicama.

    Ukupno 600 zaposlenih anesteziologa izgara na poslu. U više zdravstvenih ustanova za „Novosti“ je potvrđeno da stručnjaci ove specijalnosti rade i dežuraju mnogo više nego što je to zakonom dozvoljeno.
     
    – To je jedini način da održimo operativni program, kaže, za „Novosti“, dr Dragan Vučović, direktor Centra za anesteziju u Kliničkom centru Srbije. Kolege jedva izdržavaju ovakav tempo, i bojim se da će početi da se razbolevaju. Ovde nas je ukupno 120, a po sistematizaciji nam nedostaje još 60 anesteziologa. Od jeseni će situacija biti još teža, jer nekoliko nas ide u penziju, a problem ne može da se reši „preko noći“. Specijalizacija anesteziologije traje pet godina.

    Anesteziolozi su svuda deficitarni, ali u Srbiji je dodatni problem što su pre nekoliko godina ukinute volonterske specijalizacije, a ovaj kadar je i slabo plaćen. Najtragičnije je što i oni koji se odluče za ovu specijalizaciju odu iz zemlje, upozorava dr Vučović.

    Prema procenama Udruženja anesteziologa, iz našeg zdravstva u svet je u poslednjih 10 godina otišlo 20 odsto anesteziologa, što je 110 stručnjaka ovog profila.

    – KBC ima ukupno devetoro anesteziologa, ali nikada nismo svi „na broju“. Po sistematizaciji nam nedostaju još dva – kaže, za „Novosti“, dr Dragan Cvetić, specijalista anesteziologije i reanimacije u ovom KBC i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. – Trenutno je dvoje kolega na dužim bolovanjima. Privremeno je „požar ugašen“ time što su tri anesteziologa iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, zbog smanjenog obima posla u tom centru posle požara, na šest meseci prebačena kod nas. Čak smo po ugovoru zaposlili i jednog anesteziologa u penziji. Ali, ništa od toga trajno ne rešava problem.

    Anesteziolozi već dugo upozoravaju da ih nema dovoljno i da će, ukoliko se nešto ne preduzme, manjak kadra biti sve veći problem. Ništa se, međutim, nije promenilo. Medicinski fakulteti, i pored sugestija iz Ministarstva zdravlja „da nam ne treba toliko lekara“, svake godine upisuju sve više studenata. Školovanje visokostručnog kadra „za biro nezaposlenih“ je, od kada je uvedeno plaćanje studija, postalo neka vrsta biznisa, i Srbija sada ima višak lekara opšte medicine, a manjak anesteziologa, patologa, radiologa…

    – Ako se nešto ne preduzme, doći ćemo u situaciju da zatvorimo operacione sale – upozorava dr Cvetić. – Slovenija, koja takođe ima manjak anesteziologa, već je olakšala zapošljavanje lekara iz susednih zemalja. Kada uđemo u EU, bojim se, ostaćemo bez najboljih stručnjaka. Trebalo bi povećati plate u zdravstvu, posebno deficitarnom kadru, da bar zadržimo ono što imamo. I, svakako, vratiti volonterske specijalizacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE