Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U robnim rezervama nema pšenice i kukuruza

    Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Radovan Samardžija rekao je “Glasu Srpske” da bi prema strategiji na robnim rezervama trebalo da bude po 10.000 tona pšenice i kukuruza.

    – Trenutno na zalihama ima 5.000 tona pšenice i oko 3.700 tona kukuruza – rekao je Samardžija.

    Naglasio je da će se pozajmicom iz Srbije ili pak iz uvoza iz drugih zemalja nadomestiti potrebne zalihe posle izmirenja obaveza poljoprivrednika.

    – Ratari su dobili 23.000 tona mineralnog đubriva i za preuzete količine moraće da vrate pšenicu i kukuruz ili pak da plate po kilogramu 70 feninga za veštačko đubrivo – kazao je Samardžija.

    Prema njegovim rečima, ratari imaju rok do 30. novembra za izmirenje obaveza i da za svaki dobijeni kilogram mineralnog đubriva vrate 2,1 kilogram pšenice ili 2,3 kilograma kukuruza.

    – Ne znamo koliko će da vrate pšenice i kukuruza jer je suša u velikoj meri u Srpskoj uništila mnoge žitarice – naglasio je Samardžija.

    Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da će poljoprivrednici tražiti da se otpiše dug za preuzeti repromaterijal.

    – Suša je uništila kukuruz, a pšenicu ćemo zadržati za prehranu stoke, tako da robne rezerve od ratara neće dobiti ništa – kazao je Usorac.

    Zbog suše u RS samo za jednu sedmicu cijena prošlogodišnjeg kukuruza u Semberiji povećana je za deset feninga po kilogramu.

    – Za 100 kilograma kukuruza u zrnu treba izdvojiti 60 maraka. Cena će i dalje rasti jer se procenjuje da će za koji dan ova žitarica koštati 70 KM za 100 kilograma – kažu poljoprivrednici.

    U Odeljenju za privredu i društvene delatnosti opštine Šamac kazali su da se otkupna cena kukuruza od poljoprivrednika kreće od 48 do 50 maraka za 100 kilograma, dok je cena u maloprodajnim objektima od 57 do 60 maraka.

    – Očekuje se da će cena kukuruza skočiti i na 65 maraka za 100 kilograma – kazali su u Odeljenju za privredu.

    Radovan Samardžija je rekao da ostalih proizvoda ima na zadovoljavajućem nivou u robnim rezervama.

    – Trenutno raspolažemo sa oko 170.000 litara mleka, 60 tona šećera, 170.000 litara ulja, 350.000 mesnih narezaka i oko 200.000 komada paštete, te sa oko 326.000 kilograma konzervisanog graška – rekao je Samardžija.

    Bijeljina

    Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštilo je juče “da je prošlogodišnji Pravilnik o podsticajima opštine Bijeljina najbolji pokazatelj koliko Odeljenje za privredu i poljoprivredu i Komisija za poljoprivredu i selo Bijeljine brinu za proizvođače i održivost stočnog fonda”.

    – Osobe koje su na čelu ovih institucija obični su demagozi koji svojim obraćanjem javnosti “bacaju” poljoprivrednicima prašinu u oči i uvek se pokazuju kao njihovi spasitelji. Svaku tešku situaciju u poljoprivredi žele da iskoriste u političke svrhe – navodi se u saopštenju Ministarstva.

    Odeljenje za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina i Komisija za poljoprivredu i selo zatražili su u utorak od Ministarstva poljoprivrede i robnih rezervi da pronađu rešenje za održivost stočnog fonda u Semberiji jer su suše uništile useve. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE