Japan diže porez zbog obnove zemlje - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Japan diže porez zbog obnove zemlje

  Vlada Japana planira da poveća poreze kako bi pribavila 10 biliona jena (127 milijardi dolara) tokom petogodišnjeg perioda.

  Novac je namenjen finansiranju obnove i izgradnje područja na severoistoku zemlje, razrušenih u zemljotresu i cunamiju od 11. marta.

  Mediji pišu da predloženo povećanje poreza predstavlja deo plana obnove koji vlada premijera Naoto Kana treba da pripremi do kraja ovog meseca i koji će biti osnova za treći dopunski budžet.
   
  Vlada planira povećanje poreza na prihod, na duvan i korporativnog poreza, što bi omogućilo pribavljanje dodatnih 10 biliona jena, dok bi smanjenje rashoda i plata zaposlenih u javnom sektoru i prodaja državne imovine doneli još nekoliko biliona jena.
   
  Obnova razrušenih područja će, prema proceni vlade, koštati više od 20 biliona jena, a planirano je da manjak sredstava bude pokriven prodajom specijalnih obveznica.
   
  Prva dva dopunska budžeta su bila manja i iznosila su ukupno šest biliona jena koje je vlada već prikupila.
   
  Kako je dug Japana već dvostruko veći od ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, vlada je do sada finansirala dodatne mere uz pomoć budžetskih rezervi i smanjenja troškova, a ne emitovanjem novih obveznica.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE