Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do Strazbura zbog kvadrata

    Vlada Srbije ne primenjuje Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, zbog čega su „na ledu“ dobra čija se vrednost meri – milionima evra.
     
    U očekivanju donošenja zakona o opštoj restituciji, sve crkvene organizacije u Srbiji složno tvrde da će ovaj propis obezvrediti njihovu imovinu. Zbog toga će ovo pitanje pokrenuti pred domaćim sudovima, a ako država nastavi da ignoriše njihov problem, tražiće zaštitu i na sudu u Strazburu.

    Ovakav stav crkve pravdaju blokiranjem zakona koji je još 2006. godine propisao da sva crkvena imovina mora biti vraćena starim vlasnicima. Episkop bački Irinej naglašava da vlast godinama opstruiše proces vraćanja nacionalizovane imovine verskih zajednica.

    – Država nam je nametala i obaveze koje zakon ne predviđa – kaže Irinej. – Vlada još ne imenuje novog direktora ove ustanove, iako je mandat bivšem istekao decembra prošle godine. Rešeni predmeti se ne sprovode, jer nema ko da potpiše rešenja.

    Vladika Irinej napominje da ministar Božidar Đelić, koji tvrdi da državna kasa ne može da podnese vraćanje ovih dobara, takvim istupima „obmanjuje i uznemirava javnost“, jer nijedna država koja je izvršila obavezu prema starim vlasnicima nije bankrotirala.

    Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak optužuje Vladu da krši zakone koje je sama donela i time dopušta privatizaciju imovine koja čeka na vraćanje vlasnicima.

    Prema evidenciji Direkcije za restituciju, verske zajednice potražuju više od 48.000 hektara zemljišta i 250.000 kvadratnih metara prostora. Prema gruboj računici, do sada je vraćeno svega oko 20 odsto nacionalizovane imovine.

    SPC uspela da vrati 30.000 hektara

    SPC je ponovo vlasnik oko 30.000 hektara zemljišta i isto toliko kvadrata objekata, dok je Rimokatoličkoj crkvi vraćeno svega stotinak hektara zemljišta i deset hiljada kvadrata. Jevrejskoj zajednici ponovo pripada svega tri odsto oduzete imovine

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE