Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Breivik pred sudom

    Anders Breivik, Norvežanin koji je priznao da je izvršio napade u centru Osla i na ostrvu Utoja, pojaviće se danas pred sudom. Norvežani traže pooštravanje maksimalne kazne od 21 godinu zatvora, koliko bi sada mogao dobiti Breivik.


    Norvežanin Anders Bering Breivik, koji je priznao da je ubio 93 ljudi na ostrvu Utoja i u centru Osla, danas će se naći pred sudom, koji treba da odluči da li će tokom istrage koja predstoji on biti u zatvoru ili na slobodi, saopštio je njegov advokat Gejr Lipestad.

    Suđenje se početi u 13 časova, ali se ne zna gde će se tačno održati, prenose norveški mediji. Očekuje se da će današnje zasedanje biti formalnost, na kojem će pritvor Breiviku biti produžen.

    Breivik (32) je priznao da je otvorio vatru na članove omladine Laburističke partije koji su imali skup na ostrvu Utoja i da je odgovoran i za eksploziju u blizini zgrade norveške vlade u Oslu i naveo da će pred sudom objasniti zašto je to učinio.

    Prema rečima branioca, Breivik je svoj postupak nazvao gnusnim, ali neophodnim.

    Predstavnik policije u Oslu, Sveinung Sponhejm, rekao je da je poznato da je Breivik izveo napad na ostrvu sa dva vatrena oružja, ali da za sada ne može da se zaključi da li je on sam odgovoran za napade, kao što tvrdi, ili je imao saučesnike.

    Neposredno posle tragedije na ostrvu, mnogi svedoci su tvrdili da su videli dvojicu napadača, ali ta informacija za sada nije potvrđena.

    Norveška policija je, takođe, saopštila da je nestao policajac koji je trebalo da obezbeđuje ostrvo Utoja. On nije bio na službenoj dužnosti za vreme napada i do sada se ne zna gde je.

    Breivik se policiji predao odmah posle napada, a kod sebe je imao oružje i veliku količinu municije.

    Norveška javnost je pozvala na zakonsko zaoštravanje maksimalne kazne od 21 godina zatvora koliko bi, po važećem krivičnom zakonu, mogao dobiti osumnjičeni Breivik. Na Fejsbuku je otvorena stranica na kojoj se traži uvođenje smrtne kazne za Breivika, što je odmah po otvaranju podržalo oko 2.000 ljudi.

    Norveško pravo, inače, omogućava da se zatvorenik zadrži u zatvoru i pošto mu istekne maksimalna kazna od 21 godine, ako stručnjaci smatraju da je on opasan za društvo.

    Mediji prenose da se iz pisanja Breivika na različitim sajtovima može zaključiti da je protivnik multikulturalizma, koji je, kako smatra, „antievropska ideologija mržnje“ čiji je cilj da uništi evropsku kulturu, nacionalne države i hrišćanstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE