Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nacija sve bolesnija

    Svakog meseca od početka godine sa posla su zbog bolesti duže od 30 dana odsustvovala po 1.733 zaposlena više nego u istom periodu prošle godine! Broj dana odsustva sa posla je manje-više isti kao i lane, ali su mesečna izdvajanja za nadoknade tokom bolovanja dužih od 30 dana, koje se isplaćuju iz kase zdravstvenog osiguranja, porasla za čak 62 miliona dinara!

    Nema evidencije koliko je u Srbiji „uknjiženo“ kraćih bolovanja koja isplaćuju poslodavci, ali je primetno da su duža bolovanja, posle privremenog opadanja, opet u porastu.

    Naime, 2010. je na bolovanju bilo gotovo 10.000 zaposlenih manje nego godinu ranije, a u međuvremenu se broj odsutnih sa posla zbog bolesti popeo sa 5.817 mesečno, koliki je bio prošle godine, na 7.550 u prvih pet meseci ove godine. U zbiru, prema evidenciji Republičkog zavoda za zdavstveno osiguranje, do 31. maja bolovanje duže od 30 dana koristila su ukupno 37.754 osiguranika. Svaki od njih, u proseku, bolovao je po 42 dana, a svi zajedno ukupno 1.499.351 dan!

    – U ordinacijama je od prošle, a naročito ove godine, primetan značajan porast obolelih od karcinoma različitih vrsta, a možda su, ali u manjem porastu, jedino još povrede – kaže dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac. – Pacijent kojem se dijagnostikuje maligni tumor na bolovanju provede po godinu i više dana.

    Sanja Mirosavljević, portparol RZZO, kaže da je za bolovanja od januara do kraja maja ove godine iz kase zdravstvenog osiguranja isplaćeno ukupno 2,4 milijarde dinara. Oni koji su bolovali u proseku su tokom odsustva sa posla primili po 61.032 dinara na ime nadoknade.

    Sa posla se najviše odsustvovalo u Beogradu, gde je evidentirana stopa bolovanja od 0,89. Sledeći su Kikinda, Subotica, Zrenjanin, Niš, Čačak. Najmanje su odsustvovali zaposleni u opštinama Gnjilane, Priština, Vranje, Kraljevo, Prokuplje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE