2 najčešća straha koje mogu potpuno da razore vezu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  2 najčešća straha koje mogu potpuno da razore vezu

  Preispitajte svoje (emotivne) strahove, jer ako ih unesete u vezu, to joj može naškoditi, i to na duge staze.

  Nova studija, koju su sproveli psiholozi sa Univerziteta Tenesi, pokazala je katastrofalnu kombinaciju karakteristika koje mogu da predvide nezadovoljstvo vezom: osetljivost na odbijanje i tendencija da se emotivno distanciramo od partnera.

  Kako piše sajt Psychology Today, u studiji je učestvovalo 217 studenata koji su bili u vezama, a većina su bile žene na početku studija koje su ispunjavale upitnike.

  Jedno istraživanje merilo je anksioznost pri mogućem odbijanju, a primer bi mogao da bude ovakav: „Pitate partnera da li vas stvarno voli. Koliko ćete biti zabrinuti da li će odgovoriti „Da“?

  Drugo istraživanje merilo je karakteristiku „Distanciranje sopstva“, koje se odnosi na sposobnost da balansiramo svoju nezavisnost u odnosu na partnera. Jedna komponenta „razdvajanja sopstva“ je emotivno „odsecanje“, „prekidanje“, odnosno tendencija da se distanciramo od drugih kako bismo bili (ili izgledali) nezavisni. Na kraju, istraživači su merili zadovoljstvo učesnika u njihovim vezama. Trebalo je da se odrede u odnosu na tvrdnje kao što su: „Moj odnos sa partnerom me čini srećnim/srećnom.“

  Prethodno istraživanje pronašlo je da oni koji su bili osetljiviji na odbijanje ujedno su i manje zadovoljni svojoj vezom – a to je ono što glavna studija sugeriše. Istraživači glavne studije otišli su korak dalje, tražeći kakvu ulogu ima „distanciranje sopstva“ u vezi između osetljivosti na odbijanje i zadovoljstva vezom.

  Pronašli su da visoka osetljivost na odbijanje predviđa nisko zadovoljstvo odnosom i to kroz samodistanciranje, posebno kada su u pitanju emocije. Drugim rečima, oni koji su veoma zabrinuti da će biti povređeni mogu da se distanciraju emotivno od svojih partnera, što rezultira nezadovoljstvom u vezi, i to na duže staze. Sabotiramo šanse da budemo srećni.

  Ova studija ima i neka ograničenja, a to je što je sprovedena među studentima, a tada je borba za nezavisnost posebno istaknuta. Pitanje je da li bi isti rezultati bili su populaciju generalno.
  Istraživači ne mogu sa sigurnošću da kažu da li osetljivost na odbijanje i emotivno distanciranje direktno uzrokuju nezadovoljstov vezom – možda je i obrnuto. Ali, zapazili su da osetljivost na odbijanje često počinje još u detinjstvu, tako da nije uvek proizvod nezadovoljstva romansom.

  Istraživanja podržavaju ideju da često radimo i pravimo baš ono čega se plašimo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE