Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro klaster za klaničare i prerađivače mesa

    Do kraja godine, klanična i industrija prerade mesa u Vojvodini trebalo bi da dobiju svoj klaster. Sastanak povodom ideje za njegovim osnivanjem održan je u Vrbasu, na inicijativu Regionalne razvojne agencije Bačka.


    Struka poručuje da je trenutno stanje klanične i prerađivačke industrije loše, da su velika preduzeća ili zatvorena ili ne rade punim kapacitetom, a da male klanice ne mogu da podmire potrebe tržišta.

    Stoga je udruživanje radi zajedničkog delovanja i više nego potrebno.

    Prema rečima nadležnih u Regionalnoj razvojnoj agenciji Bačka, Klaster klanične i industrije prerade mesa u Vojvodini imaće, za početak, 12 članova od kojih će većina biti preduzeća koja se tom delatnošću bave, ali će u njen rad biti uključene i naučne, obrazovne i druge javne institucije.

    U našoj zemlji danas postoje brojni klasteri od kojih većina, nažalost, nije ispunila ciljeve zacrtane prilkom osnivanja.

    Klasetri sami po sebi neće rešiti probleme, a iz takvih grešaka treba izvući pouke.

    Prema najavama nadležnih, članovi klastera će, osim zajedničkog rada na uređenju delatnosti i nastupa na tržištu, konkurisati kako kod domaćih tako i evropskih fondova, naročito onih na koje će Srbija imati pravo kada postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE