Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U nesrećama u Ukrajini poginula 32 rudara, danas dan žalosti

    Ukrajinski spasioci pronašli su još tela rudara stradalih u dve eksplozije u rudnicima na istoku zemlje, čime je broj žrtava nesreće povećan na 32. Strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći, pošto se pet rudara i dalje vode kao nestali.

    Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je nedelju danom žalosti, a premijer Mikola Azarov će danas prisustvovati sahrani žrtava i sastati se sa njihovim porodicama, preneo je AFP.

    U rudniku uglja u Suhodolskaja-Vostočnaja u Luganskoj oblasti, u petak ujutru su poginula 24 rudara, a dvojica su nestala, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

    Nekoliko sati kasnije desila se eksplozija u jami Bazhanova u gradu Makijivika, u susednom regionu Donjeck, kada se srušila 70 metara visoka površinska konstrukcija rudnika, usmrtivši osam rudara, dok se dvojica još vode kao nestali.

    Spasioci čiste gas iz tunela u rudnik da bi mogli da uđu kako bi pronašli ostale rudare, izjavila je portparolka lokalnih vlasti Albina Košeleva, dodajući da su male šanse da će rudari biti pronađeni živi.

    Dvojica rudara koja su izvučena smešteni su u bolnicu i u veoma su kritičnom stanju, dok je jedan preminuo u bolnici.

    Janukovič je u petak prekino odmor i otišao u rudnik Suhodolskaja-Vostočnaja, gde se sastao sa preživelima i porodicama preminulih rudara. Predsednik je pozvao vladinu komisiju da istraži nesreće i preduzme mere na unapređenju bezbednosnih standarda.

    Nesreće su česte u ukrajinskim rudnicima, od kojih se većina nalazi na istoku zemlje, a mnogi su slabo opremljeni i često se krše pravila bezbednosti.

    Ovo je najteža nesreća u rudnicima koja je zadesila Ukrajinu od pogibije 100 rudara u eksploziji 2007. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE