Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Doktori ilegalno isprobavaju lekove na svojim pacijentima

    Svaka treća klinička studija lekova u Srbiji koje izvode lekari za farmaceutske kuće ilegalna je. Lekari obavljaju studije iako znaju da je po Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima zabranjeno sprovoditi ispitivanja u prvoj i drugoj fazi, kada se nedovoljno zna o toksikološkom dejstvu leka na ljude. Još više zabrinjava činjenica da ih u tome niko ne sprečava, niti oni snose bilo kakve konsekvence za kršenje zakona.


    – U našoj zemlji već odavno postoje privatne firme koje preuzimaju dokumentaciju od velikih farmaceutskih korporacija i za njih rade studije. Raznovrsnim unosnim dogovorim, pa čak i pritiscima, oni ostvaruju veze sa lekarima i drugim medicinskim osobljem i na taj način zarađujuću veliki novac na kliničkim ispitivanjima koja su često sumnjiva, opasna po zdravlje, pa čak i po život pacijenata.
     
    Sve češće se dešava da se klinička ispitivanja na ljudima rade odmah nakon ispitivanja na životinjama, pri čemu takva ispitivanja nisu detaljno definisana ni Zakonom o lekovima niti pravilnikom o kliničkim ispitivanjima, kaže sagovornik “Blica nedelje” upućen u sprovođenje kliničkih istraživanja u Srbiji.

    Neuređenost u toj oblasti ide dotle da se takve kliničke studije bez problema odobravaju. Naravno, niko od nadležnih ne reaguje jer u Srbiji ne postoji nijedan kvalifikovani inspektor za klinička ispitivanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE