Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    2018. kraj nadzora grčke privrede

    Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se grčka privreda preokrenula i da od 2018. godine više neće biti pod nadzorom poverilaca.

    U obraćanju na otvaranju 82. Međunarodnog sajma u Solunu, Cipras je juče rekao će grčka privreda 2017. zabeležiti rast posle devetogodišnje recesije. On je rekao da je u Grčkoj otvoreno 236.000 radnih mesta u prvih sedam meseci ove godine, što je najbrža stopa rasta zapošljavanja od 2000. i da su strani investitori spremni da iskoriste šanse koje se otvaraju.

    „Uveren sam da će u ovo vreme iduće godine nadzor poverilaca biti završen“, rekao je Cipras.

    Cipras nije pomenuo smanjenje dela vrlo visokog duga zemlje što je glavni zahtev njegove vlade koji podržava i Međunarodni monetarni fond, ali kome se protivi Evropska unija, i posebno Nemačka.

    Kako navodi agencija AP, on je takođe izabrao da zaboravi da je njegova stranka ranije bila oštro suprotstavljena stranim investicijama i to što su ministri iz vlade i državna birokratija zaustavili investicije kao u operaciji za rudnike zlata na Halkidikiju, ili veliki projekat nekretnina na terenu bivšeg aerodroma u Atini.

    Međunarodni sajam iako je znao bolje dane, i dalje je okupio 1.500 izlagača uz počasnu zemlju gosta koja je ove godine Kina. Cipras je hvalio bliske ekonomske odnose dve zemlje, što se pre svega odražava kupovinom Pirejske luke od strane kineske kompanije Kosko. I to je bila investicija kojoj se njegova stranka nekad protivila, navodi AP.

    U još jednoj tradiciji za Solunski sajam, juče je bio održan protest protiv politike vlade, ali je bio prilično skroman. Prema policiji bilo je oko 12.000 demonstranata.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE