Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Harvud, Konrad, Fo, dolaze u Beograd


    Jedan od najvažnijih kulturnih događaja u ovoj godini – 77. Međunarodni kongres PEN-a, svetske organizacije koja se, između ostalog, zalaže za slobodu javne reči, za ljudska i autorska prava pisaca koji su u nemilosti politike, biće održan u Beogradu od 12. do 18. septembra, a među značajnim gostima biće i pisci Ronald Harvud, Đerđ Konrad, Adam Zagajevski, Klaudio Magris, Dario Fo.


    Prema rečima Zorana Paunovića, potpredsednika Srpskog PEN centra zaduženog za odnose sa bordom Međunarodnog PEN-a, takozvani radni deo kongresa – skupština delegata, zasedanja komiteta, sastanci Glavnog odbora i slične aktivnosti dešavaće se tokom prva četiri dana, u salama hotela „Kontinental”, gde će biti smeštena i većina učesnika.

    – Petnaestog septembra biće otvoren i književni festival čiji će program, uz učešće spomenutih gostiju, biti predstavljen u različitim prostorima, ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu i Nišu, gde će književna publika takođe dobiti priliku da pozdravi velika imena savremene svetske književnosti, kaže za naš list Zoran Paunović.

    Najavljen je i dolazak Ljudmile Ulicke i Dubravke Ugrešić, koje su, prema rečima Paunovića, pokazale iskrenu želju da budu učesnice kongresa.

    – Sa prilično velikom izvesnošću nadamo se i njihovim pozitivnim odgovorima. Herta Miler, nažalost, i pored najbolje volje nije uspela da uklopi učešće na kongresu u svoj davno utvrđeni kalendar obaveza, te ćemo morati da sačekamo neku drugu priliku da je pozdravimo u Beogradu. Ima, međutim, nagoveštaja i kontakata koji nam daju nadu da bi do početka spisku gostiju moglo da se priključi još neko značajno ime savremene svetske književnosti. No, već i ovakav kakav je u ovom trenutku, taj je spisak znatno bogatiji od onog s poslednjeg kongresa Međunarodnog PEN-a, održanog prošle godine u Tokiju, kao i sa nekoliko prethodnih. Naša je zamisao bila da okupljanjem svojevrsne „reprezentacije” svetskih pisaca ovo dešavanje pretvorimo i u veliki evropski i svetski književni događaj – objašnjava još Paunović.

    Tokom ovog razgovora saznajemo i to da je do sada prijavljeno sedamdesetak delegacija nacionalnih PEN centara, sa po dvoje delegata – učesnika kongresa. Uz članove rukovodstva Međunarodnog PEN-a, kao i pisce, učesnike Književnog festivala, broj gostiju je u ovom trenutku oko 150, uz očekivanja da će do početka kongresa narasti do oko dve stotine.

    – Organizator skupa je Srpski PEN, uz dragocenu pomoć mnogih koji su prepoznali i shvatili značaj ovog događaja. Tako su među članovima Počasnog odbora kongresa, pored ostalih, i premijer Mirko Cvetković, ministar kulture Predrag Marković, kao i gradonačelnici Beograda, Novog Sada i Niša, i mnoge druge ugledne ličnosti, predstavnici važnih institucija iz sveta politike, privrede i kulture. Njihova pomoć ne svodi se samo na materijalni aspekt, već se u velikoj meri tiče i logističke, savetodavne i svake druge podrške organizovanju 77. Međunarodnog kongresa PEN-a u Beogradu, ističe naš sagovornik, uz napomenu:

    – Pod motom „Književnost – jezik sveta”, na ovom skupu će u okviru velikog broja sesija biti reči o najaktuelnijim pitanjima koja se tiču ne samo statusa književnika i književnosti danas, već i slobode javne reči i slobode uopšte, odnosno mira u svetu. Međunarodni PEN je organizacija čija reč u savremenom svetu ima težinu i značaj ne samo zahvaljujući tome što okuplja vodeće stvaraoce i intelektualce svog vremena, već i zbog sposobnosti da pažnju i energiju usredsredi na istinski goruća pitanja današnjice. Nimalo ne sumnjamo, prema dosadašnjem toku priprema, kao i temama o kojima će biti reči, da će beogradski kongres svakako potvrditi i ojačati status i ugled PEN-a.

    Ove godine navršava se devedeset godina od osnivanja Međunarodnog PEN centra, a čak 85 od osnivanja srpskog, tako da će prizvuk istorijskog imati i ovaj susret u Beogradu. Povodom toga, Paunović naglašava:

    – Nadamo se i verujemo da će kongres PEN-a učiniti Beograd prestonicom kulture u regionu i za duže vreme. Jer, ovakvi događaji umnogome određuju intelektualnu klimu i atmosferu na globalnom planu, a taj se uticaj, razumljivo, najjače oseća u centru. U ovom slučaju, taj centar je Beograd, i ta nas činjenica ispunjava ponosom i zadovoljstvom, ali i velikom odgovornošću. Naglašavam, pri tom, da kongres PEN-a ni u kom slučaju neće predstavljati zatvoreni elitistički skup istomišljenika, već i veliku javnu debatu o važnim pitanjima, oplemenjenu književnim programima najvišeg reda. Takva manifestacija, čvrsto smo uvereni, predstavljaće istinski značajan događaj za Beograd, Srbiju i čitav region, s dugotrajnim pozitivnim posledicama.
     
    Gosti kongresa


    Dolazak na Međunarodni kongres PEN-a potvrdili su i sledeći pisci: Kristofer Houp, Andrej Bitov, Ekbal Baraka, Hosam Nasar, Ana Bladnijana, Patrikios Titos, Vistonitis Anastasis, Mohamed Salmanavi, Dimitar Baševski, David Grosman, Aleksej Slapovski, Drago Jančar, Alek Popov.

    Među prevodiocima najavljeni su Gaga Rosić, Žela Georgijeva, Dunja Badnjević, Dina Katan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE